23/10/12

Όταν το «χθες» καταρρεύσει, εμείς θα κληθούμε να κτίσουμε ξανά τη Ελλάδα


Επειδή κάποιοι «παίζουν» με τη νοημοσύνη μας καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα, καθώς η τρικολόρε Κυβέρνηση αρχίζει ήδη να φυλλοροεί.
Έτσι, όλοι οι «αρμόδιοι» μας «ενημερώνουν» ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους 13,6 δισ. προκειμένου να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 31,5 δισ.
Δηλαδή προκειμένου να δανειστούμε το Χ ποσό, θα πρέπει να έχουμε πιο πριν «χάσει» σχεδόν το 40% αυτού...
Μπακάλικο το σκεπτικό θα πουν οι «δημοσιογραφίσκοι» και οι «οικονομολόγοι» που είναι στο pay-roll των δανειστών. Ενδεχομένως. Δεν παύει όμως να είναι οξύμωρη επιλογή και μάλλον ακατανόητη των κυβερνώντων αν μη τι άλλο.
Αυτά τα μέτρα των 11,6 δισ. έπρεπε να είχαν ληφθεί από το Μάιο, αλλά λόγω της υπερδίμηνης ακυβερνησίας και των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων ουδείς τολμούσε ούτε καν να τα αναφέρει, πόσω μάλλον να τα φέρει προς ψήφιση.
Εδώ και τέσσερις σχεδόν μήνες τα μέτρα αυτά «κλειδώνουν» και όλα «ξεκλείδωτα» είναι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος τους μπας και κλείσει η δημοσιονομική τρύπα.
Για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες τα μνημονικά ΜΜΕ αναφέρουν, πάντοτε όμως ακροθιγώς, ότι απ’ αυτά τα 31,5 δισ., ούτε ένα ευρώ δεν διατεθεί για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς προμηθευτές του. Τα 23 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 5 δισ. για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων και τα υπόλοιπα για θα κρατηθούν για «ώρα ανάγκης».
Δεδομένου ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα, όπως προβλέπουν οι γνωρίζοντες, οι τράπεζες δεν πρόκειται να χορηγήσουν δάνεια πριν το καλοκαίρι σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Συνεπώς οι δηλώσεις ότι δήθεν «θα πέσει χρήμα στην αγορά μετά την εκταμίευση της δόσης» αποτελούν στην ευνοϊκότερη των περιπτώσεων αποκυήματα φαντασίας, αν όχι μυθεύματα και ενσυνείδητα ψεύδη.    
Ήδη τα καθεστωτικά παπαγαλάκια έχουν «ανακαλύψει» νέες δόσεις (5 και 3,5 δισ.) από τις οποίες τελικά θα πληρώσει το κράτος τις υποχρεώσεις του…
Καθώς λοιπόν χρήματα δεν πρόκειται να «πέσουν» στην αγορά για να κινηθεί ούτε με αυτή, ούτε με καμία δόση, δεν αποτελεί και σοφία, η σκέψη ότι η ύφεση της οικονομίας δεν πρόκειται να αντιστραφεί για αρκετά χρόνια ακόμη, τουλάχιστον τρία. Ήδη άλλωστε η Ελλάδα έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς έχει συμπληρώσει πέντε έτη ύφεσης. Καμία χώρα προηγουμένως δεν είχε τόσα χρόνια συνεχούς ύφεσης.
Απλώς, όταν η οικονομία θα έχει πιάσει πιάτο, επόμενο είναι κάποια στιγμή τα οικονομικά μεγέθη να εμφανίζουν θετικούς δέκτες. Πράγματι, όταν έχεις κατρακυλήσει στο σημείο 0 και μετά φτάνεις στο +1, η «επιτυχία» αυτή σε θεωρητική βάση αποτελεί «ανάκαμψη».
Τα νούμερα λοιπόν δεν βγαίνουν και ελπίδα δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Θα φυτοζωούμε για αρκετά χρόνια ακόμη. Κάποιοι όμως εν τω μεταξύ θα έχουν χαθεί στην πορεία.
Η κοινωνία κοχλάζει, και πολλοί κ. Στουρνάρα, ήδη πεινάνε. Προφανώς δεν τους έχετε δει, ούτε σας νοιάζει κιόλας. Άλλωστε στο Ψυχικό ή στην Πολιτεία, τα «εκλεκτά» μέλη της «Λίστας Λαγκάρντ», αλλά και χιλιάδων άλλων «λιστών» τρώνε, πίνουν και διαβιούν ακόμη πολυτελώς στην υγεία, ημών, των κορόιδων.
Η μόνη παρήγορη σκέψη, ή μάλλον ελπίδα, είναι ότι όταν το μεταπολιτευτικό σκηνικό καταρρεύσει θα παρασύρει μαζί με τους πρωταγωνιστές του. Και θα ξεκινήσουμε από την αρχή να κτίζουμε, αρκεί μόνο να έχουμε μάθει από τα λάθη μας.
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ

Πηγή: http://ed-mysterious.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου