18/10/12

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας


H διαδικασία της εθνικής επανένωσης των Αλβανών είναι μη αναστρέψιμη δήλωσε ο Μπερίσα κατά το προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλβανού πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, αυτό επιβάλλεται να γίνει προς τιμή των αλβανών πεσόντων που θυσιάστηκαν για τον σκοπό αυτό...

«Να ενωθούμε ο ένας με τον άλλον, να ενωθούμε με την Ευρώπη», δήλωσε ο Μπερίσα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την φιλοξενία που του έγινε κατά την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο και πρόσθεσε ότι πρέπει να κάνουν «τα πάντα ούτως ώστε η Αλβανία και το Κόσοβο να είναι μαζί στην Ευρώπη».

«Το όνειρό τους περιμένει να γίνει πραγματικότητα και πρέπει να κάνουμε τα πάντα ούτως ώστε οι Αλβανοί να αισθάνονται καλά και να μην νιώθουν πουθενά ορφανοί και αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό, καθώς αποτελούν την εθνοτική συνεχεία, αποτελούν γεωγραφική και εθνοτική πλειοψηφία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η ενέργεια επανένωσης του έθνους πρέπει να επικεντρωθεί στις μεγάλες αξίες του, γι’ αυτό το σύνθημα είναι να ενωθούμε μεταξύ μας, να ενωθούμε με την Ευρώπη και ελπίζω ότι με αυτό το σύνθημα οι Αλβανοί όπου και αν βρίσκονται μπορούν να οικοδομήσουν το υπέροχο μέλλον που τους αξίζει», τόνισε ο Μπερίσα.

Και πρόσθεσε πως «είναι αλήθεια ότι βρίσκονται διεσπαρμένοι στα κράτη, αλλά αυτό δεν μπορεί να τους εμποδίσει να κάνουν τα πάντα για να βιώσουν την αίσθηση της εθνικής επανένωσης». «Δεν πρέπει να αισθάνονται μόνοι και εγκαταλελειμμένοι σε οποιοδήποτε μέρος κι αν ζουν", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας
Οι δηλώσεις αυτές δια στόματος του Αλβανού πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά αθώες μπορούν να χαρακτηριστούν αφού το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα από αλβανικής πλευράς, όπως το θέμα των "τσάμηδων" και των "περιουσιών" τους στην Ελλάδα που τέθηκε ξεκάθαρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Αλβανό ΥΠΕΞ στην καρδιά της Αθήνας. Στα Σκόπια η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι με τους αλβανοσκοπιανούς να θέλουν να πάρουν το πάνω χέρι -υπενθυμίζουμε πως οι Αλβανοί των Σκοπίων αποτελούν το 50% του πληθυσμού της χώρας- απειλώντας ταυτόχρονα με αποχώρηση από την κυβερνητική συμμαχία μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται ως λύση τον διαμελισμό των Σκοπίων και την προσχώρηση ενός σημαντικού τμήματός τους στην Αλβανία. Την ίδια ώρα υπάρχουν έντονες πιέσεις από την διεθνή κοινότητα για διαμελισμό του Κοσσόβου, πράγμα το οποία θα φέρει πολλές αντιδράσεις από αλβανικής πλευράς κι όχι μόνο, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε τον "ασκό του Αιόλου" στα Βαλκάνια.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός της ενδυνάμωσης της αλβανικής κοινότητας στο Μαυροβούνιο κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στις πρόσφατες εκλογές όπου εκλέχθηκαν δυο Αλβανοί βουλευτές ενώ στο παρά πέντε έμεινε "απ' έξω" κι ένας τρίτος. Όλα αυτά προκαλούν προβληματισμό και έντονη ανησυχία αφού απ' ότι φαίνεται το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη...
από το aftonomi.gr

Πηγή: http://www.epirus-ellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου