26/10/12

Οι πληροφορίες μεταδίδονται, η ψωρίαση όχι!


Tο Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση "ΚΑΛΥΨΩ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψωρίασης που έχει καθιερωθεί για τις 29 Οκτωβρίου, θα βρίσκεται στην Πλ. Συντάγματος σε μια προσπάθεια ενημερώσης του κοινού...
Το Σωματείο αυτό, είναι ο μοναδικός, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός που ασχολείται με την υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.

Ένας από τους κύριους στόχους μας στο Καλυψώ είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, λέει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Λούμος, ενός Δ.Σ. που, για πρώτη φορά, και τα πέντε μέλη του είναι ασθενείς! Μέσα από ομάδες συζήτησης και ανταλλαγής εμπειριών, ομάδες δημιουργίας, και με την υποστήριξη ειδικών ψυχολόγων, όπου χρειάζεται, η νόσος απομυθοποιείται, τα μέλη αποκτούν την αυτοπεποίθηση που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής και βρίσκουν λύσεις σε θέματα που τους απασχολούν (όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός κ.α.). Παράλληλα δουλεύουμε για την αποστιγματοποίηση της ψωρίασης, να κάνουμε σαφές σε όλους πως η ψωρίαση δεν μεταδίδεται. «Οι πληροφορίες μεταδίδονται, η ψωρίαση όχι!» είναι το κύριο μήνυμα στην ενημερωτική καμπάνια που θα ξεκινήσει με αφορμή την 29η Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα ψωρίασης. Τέλος, συνεχής είναι η προσπάθεια προβολής του Καλυψώ μέσα από δράσεις που έχουν σαν στόχο την ενημέρωση και τη προσέλκυση νέων  μελών. Επιδιώκουμε ήδη να δημιουργήσουμε ζωντανό πυρήνα δράσης και στη Θεσσαλονίκη. Καλούμε κοντά μας όλους όσους υποφέρουν από τη νόσο και τις συνέπειές της, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. Η συμμετοχή στο Καλυψώ δυναμώνει τη φωνή μας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνεπειών της νόσου.

Η ψωρίαση σπάνια είναι απειλητική για τη ζωή, έχει όμως σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς  πολύ συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου οι βλάβες είναι ορατές, δλδ για τις περιπτώσεις ψωρίασης του προσώπου, του τριχωτού της κεφαλής και των χεριών.

Ο κοινωνικός στιγματισμός που προέρχεται από την άγνοια της νόσου, προκαλεί στους ασθενείς με ψωρίαση έντονα αρνητικά συναισθήματα: απόρριψης, αίσθημα κατωτερότητας, ευαισθησία απέναντι στη συμπεριφορά των άλλων, ενοχές και ντροπή, αρνητική στάση και μυστικοπάθεια. Πολλές φορές, εξαιτίας του γεγονότος πως η ψωρίαση θεωρείται εσφαλμένα μεταδοτική ή εξαιτίας σύγχυσης με άλλη ασθένεια ή παθολογική κατάσταση προκαλούνται παρεξηγήσεις που συμβάλλουν στον αποκλεισμό των ασθενών με ψωρίαση από δημόσιους χώρους, όπως πισίνες και παραλίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και μπορούν να εμποδίσουν τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες και έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή αυτοπεποίθηση, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και με την πάροδο του χρόνου, την κατάθλιψη.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων έχει δημιουργηθεί τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης με τον αριθμό 801 11 772 772 και αστική χρέωση. Ένας ακόμη στόχος είναι η προσέγγιση των αρμόδιων αρχών της πολιτείας για τη προώθηση των δικαιωμάτων των ασθενών. Επιπλέον, το ΚΑΛΥΨΩ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στη καταπολέμηση της άγνοιας με τη δημιουργία ενημερωτικού υλικού και την οργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τη νόσο.

Η χρηματοδότηση του Σωματείου Καλυψώ στηρίζεται στην ετήσια συνδρομή των μελών του Σωματείου, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ καθώς και σε δωρεές και χορηγίες. Όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν για τους ενδιαφερόμενους.


Πληροφορίες  για τη ψωρίαση

Η ψωρίαση (psoriasis) είναι ένα συχνό, χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα που εμφανίζεται σε γενετικώς προδιατεθειμένα άτομα και χαρακτηρίζεται από την υπερπλασία της επιδερμίδας και το γρήγορο πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων. Φυσιολογικά, κάθε μήνα, τα κύτταρα της επιδερμίδας αποβάλλονται και αντικαθίστανται με νέα. Στους ασθενείς με ψωρίαση η αντικατάσταση των κυττάρων της επιδερμίδας γίνεται πολύ πιο γρήγορα από τον μήνα, συνήθως σε μία εβδομάδα. Έτσι η επιδερμίδα γίνεται παχύτερη και τα κύτταρα που αποβάλλονται καθημερινά, είναι πολύ περισσότερα απ' ότι στο υγιές δέρμα.

Η ψωρίαση μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού και αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα ξεπερνά τις 200.000 και σε παγκόσμιο επίπεδο προσβάλει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους. Το 1/3 των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Ο μύθος περί μεταδοτικότητας της ψωρίασης είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενημέρωσης και σύγχυσης της ψωρίασης με την ψώρα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση δεν σχετίζεται με την ψώρα και ότι η ψωρίαση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεταδοτικό νόσημα.

Η ψωριασική αρθρίτιδα διαγιγνώσκεται στο 20% περίπου των ασθενών με ψωρίαση του δέρματος.

Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της ψωρίασης σε προδιατεθειμένα άτομα είναι :
Ø  Το ψυχρό κλίμα
Ø  Οι στρεπτοκοκκικές και οι ιογενείς λοιμώξεις
Ø  Οι τραυματισμοί του δέρματος
Ø  Οι ορμονικές μεταβολές (έξαρση στην εφηβεία και μετά τον τοκετό).
Ø  Ο ψυχολογικός παράγοντας και το στρες.
Ø  Ορισμένα φάρμακα

Η ψωρίαση κατατάσσεται, σύμφωνα με τον τύπο των βλαβών, σε ψωρίαση κατά πλάκας,  σταγονοειδή ψωρίαση, φλυκταινώδη ψωρίαση, ερυθροδερμική ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης εφαρμόζονται τοπικές θεραπείες, φωτοθεραπεία, συστηματικές και βιολογικές θεραπείες.
της Μάριον Κοντογιάννη

Πηγή: http://ygeiapress.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου