4/1/13

Κορυφαία προσωπικότητα στην Αυστραλία ο Ελληνας ομογενής Σταν Σκαφίδας, για την παγκόσμια ανακάλυψη του


Ομογενής επιστήμονας, που ανακάλυψε ένα γενετικό τεστ το οποίο μπορεί να προβλέπει αν ένα παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να είναι αυτιστικό, ψηφίστηκε από την εφημερίδα «The Age» ως μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστραλίας που «θα γράψουν ιστορία στα χρόνια που έρχονται»...

Το γενετικό τεστ  θα είναι διαθέσιμο σε πέντε χρόνια χάρη σε ανακάλυψη ομογενή επιστήμονα της Μελβούρνης.

Ο Σταν Σκαφίδας, καθηγητής Νανοτεχνολογίας, και η ομάδα του υποστηρίζουν ότι το τεστ αυτό θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν τον αυτισμό έγκαιρα και να τον θεραπεύουν.

Σύμφωνα με την ανακάλυψή τους, με τεστ αίματος θα είναι δυνατόν να εντοπίζεται ο αυτισμός με πιθανότητα επιτυχίας 70%.
Ο καθηγητής, Σταν Σκαφίδας, είπε ότι η ανακάλυψη είναι «εντυπωσιακή» γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές να παρασκευάσουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του αυτισμού σε πρόωρο στάδιο.

Πρόσθεσε, όμως, ότι οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Molecular Psychiatry.
Να σημειωθεί ότι ο Σταν (Ευστράτιος) Σκαφίδας είναι σήμερα επικεφαλής της έρευνας στο NICTA (εθνικό ερευνητικό κέντρο της Αυστραλίας) και κατέχει βραβεία αριστείας σε τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης με BE (Hons), BSc, MEngSc και διδακτορικό δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανικού. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ασύρματα συστήματα επικοινωνιών, συστήματα σε τσιπ υψηλής ταχύτητας μεικτού σήματος και μικροηλεκτρονική ραδιοσυχνοτήτων, ασύρματη μεταφορά ενέργειας και νευρωνικά κυκλώματα διασύνδεσης. Το NICTA είναι σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο έρευνας για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς προθέσεων διέγερσης του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή του βιονικού ματιού.

Πριν από την ένταξή του στο NICTA, το 2004, ο καθηγητής κ. Σκαφίδας ήταν συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας Bandspeed, με έδρα τις ΗΠΑ.
Ο Σταν Σκαφίδας είναι, επίσης, ο συνεφευρέτης του AFH, ένα κρίσιμο συστατικό της τεχνολογίας συνύπαρξης Bluetooth. Μέχρι σήμερα, η AFH τεχνολογία έχει ενσωματωθεί σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές Bluetooth και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Κατέχει πάνω από είκοσι διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει καταθέσει είκοσι πέντε αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που εκκρεμούν στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, στα ασύρματα και σε άλλα συστήματα επικοινωνίας.

Ο ίδιος λέει ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του είναι η παροχή βιονικής όρασης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Να σημειώσουμε ότι την έρευνα του βιονικού ματιού επικρότησε και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία χορήγησε επιδότηση ύψους 42 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας προκειμένου να επιταχυνθούν οι έρευνες για το πρώτο βιονικό μάτι του πλανήτη. Ο ίδιος παραδέχεται ότι «υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά να κάνουμε, αλλά οι ανθρώπινες δοκιμές δεν είναι πολύ μακριά για μια συσκευή που θα μπορούσε πραγματικά να χαρακτηριστεί τίποτα λιγότερο από θαύμα. Εάν αυτές οι δοκιμές είναι επιτυχείς, μπορούμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην εμπορευματοποίηση αυτής της τεχνολογίας, αλλά θα περάσουν μερικά χρόνια πριν η συσκευή αυτή διατεθεί στο εμπόριο».

Ο Σταν Σταφίδας γεννήθηκε το 1971 στη Μελβούρνη. Πήγε σχολείο στο Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο «Άγιος Ιωάννης» και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης. Το μικρόβιο της τεχνολογίας το είχε από παιδί και, όπως αναφέρει, «τα δώρα που ζητούσα να μου κάνουν στα γενέθλιά μου ή στην ονομαστική μου εορτή είχαν πάντα σχέση με ηλεκτρονικές μηχανές και υπολογιστές. Επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα, γιατί, όπως λέει, «οι περισσότεροι συγγενείς μου είναι εκεί. Και οι δύο γονείς μου είναι από την Ελλάδα. Η μητέρα μου είναι από το Νομό Ηλείας και ο πατέρας μου από την Καλαμάτα».

Πηγή: http://www.thermopilai.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου