2/1/13

Διαδικασίες – εξπρές για την προκαταρκτική επιτροπή κατά του Παπακωνσταντίνου


Με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η παραπομπή του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου για την εμπλοκή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τη διαγραφή από αυτή των ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να στείλει ένα μήνυμα ότι η περίοδος ατιμωρησίας των πολιτικών έχει τελειώσει...
Έτσι, η πρόταση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να συζητηθεί στο διάστημα από 14 έως 18 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση υπογράφουν συνολικά 71 βουλευτές από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα 36 βουλευτές από τη ΝΔ, 22 από το ΠΑΣΟΚ και 13 από τη Δημοκρατική Αριστερά. Μάλιστα, το κείμενο είναι γραμμένο με τρόπο ώστε να επιτρέπει την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου σε δίκη ακόμη και στην περίπτωση παραγραφής. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», το κατηγορητήριο φέρνει ουσιαστικά τον κ. Παπακωνσταντίνου στο δρόμο για το εδώλιο για το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν το πρώτο αδίκημα το διέπραξε ή όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Στο κεφάλαιο με τίτλο «Νομική βάση» οι βουλευτές δεν περιορίζονται στην επίκληση μόνο της διάταξης εκείνης που οδηγεί σε περίπτωση παραπομπής απευθείας στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά επικαλούνται το άρθρο του νόμου που ορίζει πότε πρώην υπουργοί δικάζονται ως κοινοί παραβάτες του νόμου. Προσθέτουν, επίσης, ότι «στα καθήκοντα της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής ανήκει η διευκρίνιση και του θέματος της παρέλευσης ή μη της αποσβεστικής προθεσμίας, όπως επίσης και η εκτίμηση αν η συγκεκριμένη πράξη της νόθευσης εγγράφου, που φέρεται να έχει τελέσει ως υπουργός, εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία παραπομπής του κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα σταματήσει από μια πιθανή απόφαση περί παραγραφής, σε περίπτωση που η Βουλή της μιας ημέρας μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων θεωρηθεί τακτική κοινοβουλευτική σύνοδος. Για να αποφύγει το εδώλιο θα πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα άλλης μιας δικαστικής μάχης, που χαρακτηρίζει «υπουργικό» ή «κοινό» το αδίκημα. Γιατί, αν τελικά κριθεί ότι η νόθευση εγγράφου εκφεύγει των υπουργικών ορίων, τότε ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους τακτικούς δικαστές που θα τον ανακρίνουν και θα αποφασίσουν για την ενδεχόμενη παραπομπή του σε δίκη.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου εξακολουθεί να αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση και με δήλωσή του κάνει λόγο για ανακρίβειες στην πρόταση της παραπομπής του και σημειώνει ότι δεν θα γίνει «η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός».

Π. Παυλόπουλος: Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής
Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο παραγραφής τυχόν αδικημάτων. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο βουλευτής της ΝΔ και συνταγματολόγος, Προκόπης Παυλόπουλος, υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής, ωστόσο, όπως είπε, η επιτροπή της Βουλής θα είναι αυτή που θα κρίνει αν υπάρχει παρέλευση ή μη της αποσβεστικής προθεσμίας, καθώς και αν προκύπτει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Πηγή: http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου