2/1/13

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2013 | 130 σχολές εκτός μηχανογραφικού!


Σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, θα προχωρήσει και φέτος το υπουργείο παιδείας, με 130 σχολές να μένουν εκτός μηχανογραφικού!
Πρόκειται μάλιστα για σχολές, που πέρσι είχαν βάση πάνω από 10!...

Όπως δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, «το επόμενο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελληνίων θα αποτυπώνει τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν νέα ισχυρότερα τμήματα, τα οποία θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, για να υποδεχτούν τους εισακτέους της νέας χρονιάς. Από αυτή τη διαδικασία κανείς δεν έχει να χάσει, αντίθετα όλοι θα κερδίσουν. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία και θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι στον δύσκολο στίβο της εργασίας. Τα ιδρύματα θα αναβαθμιστούν, οι συνάδελφοι καθηγητές, αλλά και το διοικητικό προσωπικό θα ωφεληθούν, καθώς θα εργάζονται πλέον σε ένα εξορθολογισμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλον. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η χώρα θα ωφεληθεί μεσοπρόθεσμα, διότι η αναβάθμιση της παιδείας είναι ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Τα κριτήρια, τα οποία έχουμε συζητήσει με τις ηγεσίες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αφορούν το φυσικό μέγεθος και τη διάρθρωση των ιδρυμάτων, τη χωροταξική κατανομή, το γνωστικό αντικείμενο, την ποιότητα των σπουδών και τη βιωσιμότητα των τμημάτων. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αριστεία, την εξωστρέφεια, τη λογοδοσία, τον εξορθολογισμό, τις οικονομίες κλίμακας. Ο στόχος είναι να έχουμε ισχυρά και διεθνώς ανταγωνιστικά ιδρύματα και τμήματα, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας».

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας, τμήματα των οποίων αναμένεται να μεταφερθούν σε γειτονικά ιδρύματα, όπως των Ιωαννίνων και της Θεσσαλίας. Στις συζητήσεις έχει μπει και το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΑΕΙ που βρίσκονται στην ίδια πόλη, όπως το ΑΠΘ και το Μακεδονίας. Οσον αφορά τώρα στα τμήματα της Αθήνας, στις μέχρι στιγμής συζητήσεις συμπεριλαμβάνονται το Χαροκόπειο, το Γεωπονικό και η Σχολή Καλών Τεχνών.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να ληφθούν έως τον Φεβρουάριο, προκειμένου οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2013 να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εισακτέων του 2013 θα είναι κατά τι μικρότερος του 2012, καθώς τα τμήματα θα είναι λιγότερα.

Οι πρώτες σχολές που φαίνεται ότι θα κοπούν, είναι:

-Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης, Αιγαίου
-Γεωλογίας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης
-Γεωγραφίας, Αιγαίου
-Χημείας, Κρήτης
-Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, Αγρινίου
-Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικού Αθήνας
-Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείου Κρήτης
-Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ξάνθης
-Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Πανεπιστημίου Κρήτης
-Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Πελοποννήσου
-Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
-Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
-Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
-Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Κορίνθου
-Θεατρικών Σπουδών, Ναυπλίου
-Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Σπάρτης
-Ηλεκτρονική, ΤΕΙ Κρήτης
-Κλωστοϋφαντουργία, ΤΕΙ Πειραιά
-Σχεδιασμός και Παραγωγή Ενδυμάτων, Κιλκίς
-Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, ΤΕΙ Κρήτης
-Εμπορίας και Διαφήμισης, ΤΕΙ Αμφισσας
-Πληροφορική, Καστοριάς

Πηγή: http://www.neolaia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου