26/1/13

Μην εκτελείτε άλλο τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες


Όμηροι της ανυπαρξίας λειτουργίας των ΚΕΠΑ παραμένουν χιλιάδες ασθενείς με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Η λιστα αναμονής έχει ξεπεράσει τις 59.000 και συνεχώς αυξάνεται....
Η ΕΣΑμεΑ επιστολή που έστειλε (και πάλι) στους αρμόδιους φορείς, υπουργούς και διοικητικές των ασφαλιστικών φορέων, καταγγέλλει για ακόμη μία φορά την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις συνθήκες λειτουργίες των ΚΕΠΑ όλης της χώρας και παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς.
Κατηγορούν το ΚΕΠΑ πως από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του έχει καταστεί Κέντρο που παράγει φτώχεια ένδεια και δυστυχία και έχει οδηγήσει σε αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης χιλιάδες πολίτες με αναπηρία και χρόνια πάθηση. Ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του ο αριθμός των «φυλακισμένων» στις λίστες αναμονής αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις για επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας του.
Το πιο σημαντικό θέμα είναι όμως πως αυτοί οι 59.000 άνθρωποι που περιμένουν να περάσουν από επιτροπές εξέτασης ή επανεξέτασης της αναπηρίας τους προσπαθούν εδώ και μήνες να επιβιώσουν με μηδενικά οικονομικά μέσα λόγω του ότι κατά τους μήνες αναμονής οι Υγειονομικές Επιτροπές έχουν αναστήλει τη χορήγηση της σύνταξής τους ή του αναπηρικού επιδόματος τους.
Ασθενείς με χρόνια νοσήματα που πέρασαν (επί τέλους) από την επιτροπή εξέτασης/επανεξέτασης της αναπηρίας τους, κάνουν λόγο για ολιγόλεπτες εξετάσεις κυριολεκτικά στο πόδι από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων ενώ τους ανακοινώνεται πως η απόφαση θα βγει μετά από ένα μήνα (καινούριος και χωρίς λόγο χρόνος αναμονής !!!!!).
Στην Ε.Σ.Α.μεΑ. οι καταγγελίες "πέφτουν βροχή" από άτομα με αναπηρία που βρίσκονται στις λίστες αναμονής επί μήνες έχουν ενώ πολλοί από αυτούς στέλνουν κραυγή αγωνίας αφού επί μήνες προσπαθούν να ζήσουν χωρίς της σύνταξη αναπηρίας τους ή το αναπηρικό επίδομα το οποίο για την πλειονότητα αποτελεί και το μοναδικό μέσο επιβίωσης. Παράλληλα, σωματεία ατόμων με αναπηρία στη νησιωτική Ελλάδα καταγγέλλουν με επίσημες επιστολές τους ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει λειτουργήσει υγειονομική επιτροπή με αποτέλεσμα στη λίστα αναμονής να προστίθενται νέα άτομα με αναπηρία.
Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική. Το ΚΕΠΑ εξελίσσεται πλέον σε νέο σύγχρονο Καιάδα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος αναμονής γι΄ αυτούς τους ανθρώπους!!
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειραματισμούς όταν ρισκάρονται τόσες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές!!
Γιατί πίσω από τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη, τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους.
της Μάριον Κοντογιάννη

Πηγή: http://ygeiapress.blogspot.gr/#!/2013/01/blog-post_26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου