2/1/13

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ στο ενδεκάμηνο του 2012


Εντός στόχων κινήθηκε ο προϋπολογισμός στο ενδεκάμηνο του 2012, εμφανίζοντας πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη διατήρηση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες περίπου στα ίδια επίπεδα που ήταν και στο δεκάμηνο του έτους. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου μειώθηκαν ελαφρώς κατά 119 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 8,56 δισ. ευρώ από 8,68 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Οκτωβρίου...

Η υποχώρηση των οφειλών του Δημοσίου αναμένεται να γίνει αισθητή στο 12μηνο του έτους, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους άρχισε να αποπληρώνει μέρος των χρεών του, μετά την εκταμίευση της δόσης των 34,2 δισ. ευρώ.
Τα περισσότερα χρέη 4,43 δισ. ευρώ προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,88 δισ. ευρώ. Στα 900 εκατ., οριακά μειωμένες, είναι οι οφειλές των υπουργείων ενώ στα 958 εκατ. διαμορφώνονται οι οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι επιστροφές φόρων που παρέμεναν σε εκκρεμότητα στα τέλη Νοεμβρίου ανέρχονται στα 787 εκατ. ευρώ, με τις οφειλές από άμεσους φόρους να φθάνουν στα 251 εκατ. ευρώ, και από έμμεσους φόρους, στα 528 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού (συμπεριλαμβάνεται και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), στο 11μηνο του 2012 καταγράφεται έλλειμμα 353 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα μαζί με τους τόκους διαμορφώθηκε στα 9,65 δισ. ευρώ από 19,87 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Για το σύνολο του έτους το έλλειμμα θα πρέπει να συγκρατηθεί έως τα 14,95 δισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι: «.επιβεβαιώνουν την ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
Τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο (δηλαδή αυτό χωρίς τις δαπάνες για τόκους) της Γενικής Κυβέρνησης, σε μη ενοποιημένη βάση, εμφανίζουν ένα πλεόνασμα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο ενδεκάμηνο του 2012, έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα του ενδεκάμηνου παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το δεκάμηνο του 2012, με τις ληξιπρόθεσμες, μάλιστα, υποχρεώσεις να έχουν μειωθεί κατά 119 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο.

Δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα
Τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012 επιβεβαιώνουν την ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο (δηλαδή αυτό χωρίς τις δαπάνες για τόκους), σε μη ενοποιημένη βάση, εμφανίζουν πλεόνασμα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ το ενδεκάμηνο του 2012, έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Η θετική εξέλιξη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού καταδεικνύει ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας αποδίδει καρπούς, ενώ διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, με στόχο η χώρα να μεταπηδήσει από τον κύκλο των ελλειμμάτων στο κύκλο της βιώσιμης ανάπτυξης με στέρεες βάσεις, σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου