5/1/13

Συντεταγμένες για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση


Το ενδεχόμενο να καταθέσει συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, εξετάζει η κυβέρνηση, κάτι που μπορεί να γίνει τους πρώτους μήνες του 2013...

Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στηρίζει μια τέτοια κίνηση, κάτι που φάνηκε και από την αναφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα της μονομερούς ανακήρυξης, η οποία όμως προς το παρόν δεν κερδίζει έδαφος, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και αντιδράσεις άλλων χωρών.
Στις κινήσεις της Αθήνας, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι εξελίξεις στο μέτωπο των ερευνών για υδρογονάνθρακες, που διεξάγονται σε περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, από το σκάφος της νορβηγικής εταιρείας PGS.
Το ζήτημα του καθορισμού των συντεταγμένων, ανέλαβε η αρμόδια Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η υπηρεσία έχει ολοκληρώσει το έργο της και αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων διευθύνσεων του υπουργείου Εξωτερικών όσον αφορά τη νομική επεξεργασία της πρωτοβουλίας αυτής και την κατάθεσή της στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.
Υπάρχουν ωστόσο και αντιρρήσεις για την κατάθεση συντεταγμένων, καθώς υπάρχει ο φόβος για κατάρρευση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ενώ αντιδρούν και τρίτες χώρες, που τάσσονται κατά των μονομερών ενεργειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα και το Κάιρο, διεξάγουν συνομιλίες εδώ και 7 χρόνια, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η Αίγυπτος προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες στην περιοχή και πρόσφατα κάλεσε εταιρείες για έρευνες στην ευρύτερη περιοχή. Θολή είναι η εικόνα και με τη Λιβύη, η οποία βρίσκεται σε μεταβατική φάση αυτή την περίοδο.

Πηγή: http://corfiatiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου