4/1/13

Economist: « Ένοχος ή εξιλαστήριο θύμα ο Παπακωνσταντίνου;»


«Ο πρώτος ένοχος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην πρόσφατη μνήμη της Ελλάδας δεν θα είναι ενδεχομένως ένας άφρονας κροίσος, αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών». Με αυτή την εικασία ξεκινά το ρεπορτάζ του Economist, το οποίο φιλοξενεί στην έντυπη έκδοσή του άρθρο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ...

Ο Economist παραθέτει συνοπτικά τα στοιχεία εκείνα που επιβαρύνουν τον πρώην υπουργό, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό προς τη Βουλή για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Το 2010, αναφέρει, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βασικός διαπραγματευτής του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, έλαβε από την κυβέρνηση της Γαλλίας ένα CD με τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων οι οποίοι διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Και συνεχίζει: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε να είχε δώσει αμέσως τη 'λίστα Λαγκάρντ' (όπως ονομάστηκε από την τότε γαλλίδα υπουργό Οικονομικών), στην οικονομική αστυνομία.
Αντ' αυτού, σύμφωνα με το παραπεμπτικό πόρισμα προς τη Βουλή, το κράτησε ο ίδιος».

Το περιοδικό καταλήγει: «Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, άμεση τιμωρία των φοροφυγάδων, ισχυριζόμενος ότι κανείς δεν μπορεί να έχει ασυλία στη δίωξη. Οι συμπατριώτες του ωστόσο εκφράζουν σκεπτικισμό: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, τα δύο τρίτα των Ελλήνων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής.»

Πηγή: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου