3/1/13

Υψηλοί τόνοι για τη διερεύνηση της «λίστας Λαγκάρντ»


Στα ύψη παραμένει η πολιτική αντιπαράθεση για την διερεύνηση της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ».
Μετά την πρόταση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να περιοριστεί ο έλεγχος στους χειρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να καταθέσει ξεχωριστή πρόταση για τη σύσταση «ευρύτερης» προκαταρκτικής επιτροπής ώστε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες τόσο του πρώην υπουργού Οικονομικών όσο και του Ευ. Βενιζέλου για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού Δημόσιου...

Σχολιάζοντας τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου έκανε χθες λόγο για «αναμενόμενο εκνευρισμό» στην Κουμουνδούρου λόγω «της καθυστερημένης αντίδρασης στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρασύρει στη λάθος συζήτηση, διότι οι προκαταρκτικές ελέγχουν ποινικές κι όχι πολιτικές ευθύνες», ανέφερε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, διερωτώμενος ποιο είναι το ποινικό αδίκημα του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει τελέσει το ποινικό αδίκημα αλλοίωσης εγγράφου. Ποιό είναι του κ. Βενιζέλου; Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου, με σαφήνεια και καθαρό τρόπο, δεν λέει ότι ο Βενιζέλος έκανε την αλλοίωση», πρόσθεσε. Παράλληλα, απέρριψε τα περί συγκάλυψης της υπόθεσης από τη ΝΔ λέγοντας ότι «υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες για την άσκηση του κυβερνητικού έργου από το ΠΑΣΟΚ» και ότι «η ΝΔ τις καταλογίζει».

Για «πολιτικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό. «Θα αποκαλυφθεί η αλήθεια. Δεν χρειάζεται ο Βενιζέλος να μπει στο κάδρο επειδή το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση». Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πιστεύει ότι θα καταληστεύσει το ΠΑΣΟΚ από ψηφοφόρους».

Για «ομερτά» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με στόχο τη «συγκάλυψη της διαφθοράς», έκανε λόγο από την πλευρά της η Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι οι πολιτικές ευθύνες για τη συγκάλυψη της υπόθεσης «δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς».

«Με περίσσιο θράσος, αλλά και υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, προσπαθούν τώρα οι εκπρόσωποι της διαπλοκής να εμφανιστούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης και εγγυητές της σταθερότητας», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση που πρόκειται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης, διευκρίνισε μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία, ότι αυτή θα περιλαμβάνει και τον κ. Βενιζέλο, ενώ ταυτόχρονα θα κάνει «μια σαφή αναφορά σε πολιτικές ευθύνες που έχουν πρόσωπα που ήταν στο υπουργείο Οικονομικών καθώς και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι». Αυτό, πρόσθεσε, αφορά και τον πρώην Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας μη πειστικές και ανεπαρκείς τις εξηγήσεις του. «Ο κ. Βενιζέλος, όταν ήταν στο υπουργείο Οικονομικών, κράτησε τη λίστα στα αζήτητα, την κράτησε στο συρτάρι του για την ακρίβεια, στο σεντούκι του. Αρα εδώ έχουμε μια πατεντάτη υπόθεση παράβασης καθήκοντος. Νομίζω λοιπόν και το ζήτημα της παράβασης καθήκοντος και της υπεξαγωγής εγγράφου, με την έννοια της παρακράτησής του, αλλά και τα φορολογικά αδικήματα τελικά μέσα από τη δική του, σκόπιμη ή όχι, αμέλεια, όλα αυτά συνιστούν τη βάση της παραπομπής του», σημείωσε.

«Το δημόσιο είχε ανάγκη από λεφτά κι αντί να ψάχνουν τις λίστες τις έκρυβαν κι ενδεχομένως τις χειραγωγούσαν», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

Τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση συμπεριλαμβανομένων των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου, ζήτησαν από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Όλα στο φως, καμιά συγκάλυψη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς.

Στο θέμα παρενέβη σήμερα και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος και απέδωσε πολιτικές ευθύνες σε όλους όσοι διαχειρίστηκαν το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ». Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να τεθεί το ζήτημα της διαχείρισης από τους πρώην υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Λέει ότι δεν ήξερε, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει, γιατί εκείνος επέλεγε τους υπουργούς του» δήλωσε, αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, «όσοι ενεπλάκησαν και καθυστέρησαν τις διαδικασίες έχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες και πρέπει να τις αποδώσει ο πολιτικός τους χώρος και το εκλογικό σώμα».

Για τον κ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, επισήμανε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει διαγράψει ονόματα συγγενών του από τον κατάλογο και εκτίμησε ότι το θέμα θα παραπεμφθεί σε δίκη.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου