5/1/13

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων …. για γέλια ή για κλάματα;;


Για 5η φορά μέσα σε λίγους μόλις μήνες, εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας Δελτίο τιμών φαρμάκων και για 5η φορά ξεπέρασε τον εαυτό του...

Υποτίθεται πως με τις μειώσεις που πατρονάρει και προβάλει (το ΥΥΚΑ) σε 1200 σκευάσματα από τα 12.000 που κυκλοφορούν, θα γίνει συνολική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 10%. Σύμφωνα όμως με τα μαθηματικά που μάθαμε στο σχολείο, για να ισχύει αυτό θα πρέπει αυτά τα 1200 σκευάσματα που αποτελούν το 10% του συνόλου των σκευασμάτων να έχουν πλέον μηδενική τιμή. Και αυτό, φυσικά, δεν συμβαίνει!!

Από την άλλη πλευρά, οι διορθώσεις που ζήτησαν οι φαρμακευτικές εταιρίες με τις ενστάσεις τους αγνοήθηκαν εντελώς… Όχι από όλες ….Γιατί κάποιες από αυτές , μια μικρή μειοψηφία, ευνοείται από τις κατακρεουργημένες τιμές των ανταγωνιστικών τους φαρμακευτικών εταιριών και από τη Δευτέρα 07/01, που θα τεθεί σε ισχύ το νέο Δελτίο Τιμών «αριστούργημα», θα ξεπουλάνε!!!

Στο «πάρτυ» αυτό θα συμμετέχουν και φαρμακαποθηκάριοι, μια και θ΄ αγοράζουν φάρμακα σ΄ εξευτελιστικές τιμές και θα τα πουλάνε στο εξωτερικό με ασύλληπτο κέρδος !!!!

Και όλα αυτά τη στιγμή που φάρμακα εμφανίζονται με τιμές κάτω από τις τρεις χαμηλότερες των 22 χωρών της Ευρώπης (που είναι παράνομο), και κάποια γενόσημα, με τιμές που ξεπερνούν τα πρωτότυπα (που είναι παράνομο και άθλιο).

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι ασθενείς μένουν εδώ και δύο χρόνια χωρίς νέες θεραπείες (έπρεπε τα νέα φάρμακα να τιμολογούνται κάθε 90 ημέρες!!!)… Κι αυτό, είναι εγκληματικό.

Οι ασθενείς όμως θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο μια και οι τιμές αυτές έτσι όπως διαμορφώνονται θα αποτελούν τιμές αναφοράς της επίσης αναμενόμενης θετικής λίστας φαρμάκων.

Σ΄ αυτό το παιχνίδι που μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα οι μόνοι που «τραβούν τη σκανδάλη» είναι οι ασθενείς. Κάποιοι κερδοσκοπούν,εκμεταλλεύονται, μα πιο πολύ από όλους φταίει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας γιατί εκείνη καθορίζει τους κανόνες για να διαφυλάξει τη ζωή όλων μας. Για να προστατέψει τη ζωή όλων μας.
Για να προσφέρει υγεία και αλληλεγγύη σε όλους μας…
της Μάριον Κοντογιάννη

Πηγή:http://ygeiapress.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου