7/1/13

Μετά από 25 χρόνια βρέθηκε κλεμμένος Ματίζ αξίας ενός εκατ. δολαρίων


Έργο του Γάλλου μετά-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Ανρί Ματίς το οποίο είχε κλαπεί από μουσείο στη Στοκχόλμη πριν από 25 χρόνια, εντοπίστηκε, ανακτήθηκε και θα επιστρέψει σύντομα στη Σουηδία, ανακοίνωσε σήμερα η εδρεύουσα στο Λονδίνο βάση δεδομένων "Art Loss Register" (ALR).
Το έργο με τίτλο «Ο κήπος» φιλοτεχνήθηκε το 1920, και είχε κλαπεί από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Στοκχόλμη κατά τη διάρκεια μιας ληστείας στις 11 Μαΐου του 1987.
Η αξία του εκτιμάται σε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την ALR...

«Το νέο έτος έφερε μια ευχάριστη έκπληξη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης», δήλωσε ο διευθυντής της ALR Κρίστοφερ Μαρινέλο.

Η ALR, μια βάση δεδομένων για κλεμμένα, αγνοούμενα και λεηλατημένα έργα τέχνης, έκανε έρευνες στην αγορά για το έργο αυτό τα τελευταία 22 χρόνια.

Σε ανακοίνωση της ALR αναφέρεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες έγινε μια αναζήτηση στη βάση δεδομένων από έναν έμπορο έργων τέχνης στο Έσεξ της νότιας Αγγλίας, ο οποίος έκανε έρευνα σχετικά με μια πώληση πριν παραδώσει το έργο του Ματίς.

Όταν τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν, το ανακτηθέν έργο παραδόθηκε στον Μαρινέλο ο οποίος ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για να επιστραφεί ο πίνακας.

Ο ίδιος είπε ότι ο Λαρς Νίτιβ, διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης το 1987, είχε απολύτως δίκιο όταν τότε είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι το έργο ήταν πολύ γνωστό για να πουληθεί στην ελεύθερη αγορά.

«Συγχαίρω το μουσείο που δεν υποχώρησε και δεν κατέβαλε λύτρα πριν από περίπου ένα τέταρτο του αιώνα. Τα κλεμμένα έργα τέχνης δεν έχουν καμία πραγματική αξία στη νόμιμη αγορά και τελικά θα επανεμφανιστούν...απλά πρέπει να περιμένει κανείς», σημείωσε ο Μαρινέλο.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου