15/10/12

Γιατί η ΦΑΓΕ «μετακομίζει» στο Λουξεμβούργο

Η οικονομική κρίση, η κάμψη 23% των πωλήσεων στην Ελλάδα και η εκτόξευση στο εξωτερικό οι λόγοι της αλλαγής έδρας...

 «Εισιτήριο» για Λουξεμβούργο έβγαλε η ΦΑΓΕ των αδελφών Γιάννη και Κυριάκου Φιλίππου. Πριν από το καλοκαίρι, η «Deal» είχε αποκαλύψει πως στις συσκέψεις του στρατηγείου της οικογένειας Φιλίππου στη Μεταμόρφωση, είχε πέσει η ιδέα της μεταφοράς της έδρας του ομίλου στο εξωτερικό, γεγονός που επιβεβαιώνεται πέντε μήνες μετά. Η οικονομική κρίση και οι στρεβλώσεις της αγοράς από τη μια και η εξωστρέφεια της εταιρίας από την άλλη, αφού το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της πραγματοποιείται εκτός συνόρων είναι οι βασικοί λόγοι που «διώχνουν» τη μητρική από την Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Πλέον η εγχώρια δραστηριότητα θα αντιπροσωπεύεται μέσω της θυγατρικής ΦΑΓΕ Dairy Industry SA (πρώην μητρική του ομίλου), ενώ οι δραστηριότητες του εξωτερικού θα αντιπροσωπεύονται μέσω της νεοσυσταθείσας FAGE Luxemburg S. A. r.l.

Μία νέα «εποχή» ξεκίνησε για την ΦΑΓΕ και όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της «η εσωτερική αναδιάρθρωση που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου επιτασσόταν από τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην εγχώρια οικονομία, αλλά και από την ανάγκη να αποκτήσει η ελληνική γαλακτοβιομηχανία ακόμη πιο «παγκοσμιοποιημένη ταυτότητα».

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των ιδιοκτητών της ΦΑΓΕ, Γιάννη και Κυριάκου Φιλίππου έπαιξε, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, όχι μόνο το γεγονός ότι πλέον στην εσωτερική αγορά η εταιρία τους έχει απολέσει το 40% περίπου του όγκου των πωλήσεών της και το 23,1% της αξίας αυτών, αλλά και το ρευστό οικονομικό τοπίο το επικρατεί στην χώρα μας. Το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα- δεδομένων και κάποιων απαισιόδοξων προβλέψεων που επιμένουν στο GREXIT από την ζώνη του ευρώ- δημιουργεί αβεβαιότητα, κάτι το οποίο είχε αποτυπωθεί και στην αξιολόγηση της S&P για την εταιρία, η οποία διατήρησε τον Αύγουστο το «creditwatch».

Και αυτό επειδή τα προβλήματα ρευστότητας της χώρας που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και μια έξοδό της από την Ευρώπη θα είχε συνέπειες για την ΦΑΓΕ, καθώς το 30% των εσόδων της προέρχονται από την εγχώρια αγορά και το 50% των περιουσιακών της στοιχείων βρίσκεται στην Ελλάδα.

Άλλωστε οι κ. κ. Γιάννης και Κυριάκος Φιλίππου ανήκουν στους επιχειρηματίες εκείνους που κατά καιρούς έχουν «διαμαρτυρηθεί» για την υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το «αποτρεπτικό» επενδυτικό περιβάλλον. Κάποιες προειδοποιήσεις τότε του τύπου ότι «θα μεταφέρει την έδρα εκτός» είχαν ληφθεί απλώς ως μοχλοί πίεσης. Όμως, πλέον με την απόσχιση των δραστηριοτήτων της και την «μετακόμισή» τους υπό την... ομπρέλα της νέας εταιρίας συμμετοχών, αυτό γίνεται πράξη.

Στροφή στο εξωτερικό

Αυτή την στιγμή τα 6 στα 10 γιαούρτια που παράγει η ΦΑΓΕ στα εργοστάσιά της σε Ελλάδα και ΗΠΑ, καταναλώνονται στις διεθνείς αγορές. Και όχι μόνο. Στο δεύτερο τρίμηνο και στο πρώτο εξάμηνο οι διεθνείς της δραστηριότητες υπερκάλυψαν τις σημαντικές απώλειες άνω του 23% που κατέγραψε στην εσωτερική αγορά, η οποία αποτελεί πλέον το 40,5% του όγκου των συνολικών της πωλήσεων και μόλις το 31,6% της αξίας.

Οι εξαγωγές της ενισχύθηκαν κατά 38,4%, ενώ οι πωλήσεις της στην Αμερική έχουν καταγράψει αύξηση 45,9% και στην Ευρώπη έχουν ενισχυθεί κατά 12,5%. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου η κρίση έχει επιφέρει κάμψη της κατανάλωσης, ενώ έχει διακόψει η εταιρία και την τροφοδοσία μη συνεπών πελατών της.

Πηγή: http://www.dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου