14/10/12

Λαγκάρντ: Οι κεντρικές τράπεζες βάζουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία


Αυστηρή προειδοποίηση προς τις κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων και πλούσιων χωρών απευθύνει η Κριστίν Λαγκάρντ από το Τόκιο...

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ότι οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης, των κεντρικών τραπεζών στις πλούσιες χώρες, απειλούν με αποσταθεροποίηση τις αναδυόμενες οικονομίες, προκαλώντας «ανισορροπίες και χρηματοπιστωτικές φούσκες».

«Οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ροή κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες και να οδηγήσουν σε χρηματοπιστωτικές φούσκες στην τιμή ορισμένων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και σε χρηματοπιστωτικές ανισορροπίες», τόνισε η Κ. Λαγκάρντ.

Για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση, πολλές τράπεζες-η Fed στις ΗΠΑ, η BCE στην Ευρώπη και η BoJ στην Ιαπωνία-χαλάρωσαν τη νομισματική τους πολιτική διοχετεύοντας ρευστό και μειώνοντας τα βασικά επιτόκιά τους σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα.

Η Λαγκάρντ, η οποία χαιρέτισε ωστόσο τις «νόμιμες και απαραίτητες» ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, τόνισε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες ίσως «να μη μπορέσουν να απορροφήσουν αυτά τα κεφάλαια, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης».

Πηγή: http://www.24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου