14/10/12

Για το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση



  1. «Το βραβείο Νόμπελ είναι για  κάποιον το εισιτήριο για την  κηδεία του. Επειδή κανένας δεν έκανε  τίποτα μετά από αυτό», είχε επισημάνει ο T.S.Eliot ...
  2. Η φράση αυτή του Eliot έχει στοιχειώσει τις βραβεύσεις και τις απονομές δεκαετίες τώρα. Για να προλάβει (ίσως;) τα σχετικά ειρωνικά σχόλια ο πρόεδρος της Επιτροπής βράβευσης Thorbjoern Jagland τόνισε πως το βραβείο δίνεται ως «ένα μήνυμα προς την Ευρώπη να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει όσα έχει επιτύχει και να προχωρήσει προς τα εμπρός». 
  3. Πολλοί αντέδρασαν στην επιλογή να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ, λόγω αυξημένου ευρωπαϊσμού και όχι λόγω ευρωσκεπτικισμού.
  4. Η βράβευση έγινε στο όνομα των ευρωπαϊκών αξιών, κατακτήσεων και πολιτιστικών αγαθών, που ακτινοβολούν στις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις σε Αθήνα και Μαδρίτη και δεν έχουν καμία σχέση με τις πολιτικές των τελευταίων τριών ετών.
  5. Είναι παράδοξο να αναγνωρίζονται μέσω Νόμπελ οι ευρωπαϊκές αξίες  - οι οποίες είναι εκείνες που γέννησαν τον θεσμό περισσότερο από έναν αιώνα πριν. Ή οι αξίες τείνουν να λησμονηθούν  ή ο θεσμός ψάχνει τις ρίζες του. Ή και τα δύο.
  6. Οι αποφάσεις των ηγεσιών στην ΕΕ βρίσκονται σε πλήρη ανακολουθία με την Ιστορία και τις διακηρύξεις της. Το βραβείο λειτουργεί ως τεχνικό φως από το παρελθόν και φέρνει παλιό αέρα θριάμβου για τις δυσκολότερες μέρες που έρχονται. Η ανακοίνωση της βράβευσης έδωσε της ευκαιρία στις πολιτικές ελίτ να μιμηθούν κάποιους από τους προγόνους τους.
  7. Να σημειωθεί πως το Νόμπελ δόθηκε για την προσφορά της Ένωσης στην Δημοκρατία, όταν ο επικεφαλής του κορυφαίου της Οργάνου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν ψηφίζεται από πουθενά και τοποθετείται μέσα από αδιευκρίνιστες διαδικασίες. Το έλλειμμα Δημοκρατίας για τα δεδομένα των ευρωπαϊκών μας αρχών είναι θεαματικό.
  8. Η άνοδος του φασισμού, η (απότομη) πληβειοποίηση των πληθυσμών, η ασθμαίνουσα αγωνία των νέων μπροστά στην ανεργία δεν εμποδίζει σε τίποτα την επιβολή νέων υφεσιακών μέτρων με σχεδόν ιερατική καταφρόνια. Η σοβούσα κατάσταση δεν σχολιάστηκε.
  9. Το βραβείο δόθηκε από μια επιτροπή την οποία ορίζει το κοινοβούλιο μιας χώρας (Νορβηγία) που ούτε είναι, ούτε θέλει να είναι μέλος της ΕΕ. Βασικά την σνομπάρει.
  10. Δεν ξέρουμε ποιος (ή ποιοι;) θα παραλάβει το Νόμπελ. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα…
του Ανδρέα Μπελεγρή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου