13/12/12

«Πραξικόπημα» υπαλλήλων της Βουλής


Την ακύρωση μιας ακόμα νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, αναφορικά με τα μισθολογικά τους, πέτυχαν για δεύτερη φορά σε διάστημα ολίγων εβδομάδων, με «πραξικοπηματικό» τρόπο, οι υπάλληλοι της Βουλής. Από την πλευρά του πρωθυπουργικού γραφείου καθίσταται σαφές ότι ο -έτσι όπως εξελίσσεται- «πόλεμος» δεν έχει τελειώσει και πως το κυβερνητικό σχέδιο θα εφαρμοστεί απολύτως στο αμέσως προσεχές μέλλον, αν και δεν λείπουν οι αναφορές στις μειώσεις που έχουν ήδη υποστεί οι εργαζόμενοι της Βουλής...

Η απόφαση για την προώθηση πράξης νομοθετικού περιεχομένου φέρεται ότι ελήφθη το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. Οι κ. Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Στουρνάρας επέμειναν ιδιαίτερα στην προώθηση της ρύθμισης, επικαλούμενοι και το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Βουλής εξακολουθούν να αμείβονται καλύτερα από τους εργαζομένους στο Γεν. Λογιστήριο του Κράτους. Παρά τις ενστάσεις συνεργατών του (σ.σ. μεταξύ άλλων και ο γραμματέας της κυβέρνησης κ. Παν. Μπαλτάκος) ο κ. Σαμαράς έδωσε την κατ’ αρχήν έγκριση για την προώθηση της ρύθμισης αλλά και -ενόψει των αντιδράσεων- την τελική εντολή για «πάγωμα».

Αυτή τη φορά, μια τρίωρη στάση εργασίας των υπαλλήλων και η ανεπίσημη «απειλή» ότι προτίθενται να μπλοκάρουν τις διαδικασίες έγκρισης του φορολογικού νομοσχεδίου αρκούσαν για την απόσυρση. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη αντίστοιχη προσπάθεια της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, είχαν ματαιώσει οι υπάλληλοι εν μέσω άνευ προηγουμένου εκρήξεων και απειλών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η σχετική διάταξη της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (η οποία κατά τα άλλα περιέχει ρυθμίσεις εξουσιοδότησης για το ποιοι θα λάβουν και θα διαχειριστούν τα χρήματα της επικείμενης δόσης) προέβλεπε συγκεκριμένα: 1)Την εξίσωση των μισθών των υπαλλήλων της Βουλής με τις αντίστοιχες των συναδέλφων τους στο υπουργείο Οικονομικών. 2)Τη μείωση των υπερωριών τους από 70 ώρες σε 52 μηνιαίως, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μείωση αποδοχών της τάξεως των περίπου 250 ευρώ. 3)Την περικοπή των «οδοιπορικών» που υπολογίζονται σε περίπου 340 ευρώ.

Το πρώτο εκ των τριών κυκλοφόρησε αρχικά ως φήμη μεταξύ των υπαλλήλων για «μείωση του μισθού τους κατά 25%». Και ήταν η πληροφορία αυτή που λειτούργησε και ως αφορμή για κήρυξη στάσης εργασίας. Ωστόσο, προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, διότι σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη εδώ και πολύ καιρό η ένταξη των υπαλλήλων της Βουλής στο «ενιαίο μισθολόγιο» σήμαινε την εξίσωση των βασικών αποδοχών τους με εκείνες που ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο. Στην πραγματικότητα, η απόφαση για ένταξη σε αυτό το ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου σήμαινε κατάργηση των ειδικών χρηματικών προνομίων τους, ποσοστιαίες μειώσεις των βασικών αποδοχών τους, αλλά όχι μισθολογικές εξισώσεις.

Οι υπάλληλοι της Βουλής στις κινητοποιήσεις τους για την περιφρούρηση των αποδοχών τους έναντι της προοπτικής περαιτέρω μειώσεων, επικαλούνται ακριβώς το «αυτοδιοίκητο της Βουλής», όπως πράττει εκτός των άλλων και ο ΣΥΡΙΖΑ: Bάσει και του Συντάγματος, είναι η Βουλή που εσωτερικά μπορεί να ορίσει τα της λειτουργίας της, λένε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (σχεδόν 90%) οι υπάλληλοι πρόσκεινται στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου