13/12/12

Συρία: Περιττή η διεθνής επέμβαση λέει η αντιπολίτευση


Ο συριακός λαός δεν έχει ανάγκη πια την επέμβαση των διεθνών δυνάμεων, καθώς οι εξεγερμένοι προελαύνουν προς τη Δαμασκό για να ανατρέψουν το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού...

Ο Μόαζ αλ Χάτιμπ σημείωσε εξάλλου ότι η συριακή αντιπολίτευση θα μπορούσε να εξετάσει προτάσεις από τον Άσαντ για να παραδώσει την εξουσία και να αποχωρήσει από τη χώρα, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να δώσει καμία διαβεβαίωση μέχρι να δει μια τελική πρόταση.
«Οι φρικτές συνθήκες τις οποίες υπέμεινε ο συριακός λαός τον ώθησαν να ζητήσει αρκετές φορές από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει στρατιωτικά», σημείωσε ο αλ Χάτιμπ.
«Τώρα ο συριακός λαός δεν έχει να χάσει τίποτε. Αντιμετώπισε μόνος τους τα προβλήματά του. Δεν χρειάζεται πλέον τις διεθνείς δυνάμεις για να τον προστατεύσουν. Η διεθνής κοινότητα ήταν σε λήθαργο, σιωπηλή και αργή καθώς έβλεπε τον συριακό λαό να ματώνει και τα παιδιά του να σκοτώνονται τους τελευταίους 20 μήνες», κατήγγειλε ο ίδιος.
Όσον αφορά τον Άσαντ, ο αλ Χάτιμπ επισήμανε: «Ελπίζω απλώς να γνωρίζει ότι δεν έχει κανένα ρόλο να διαδραματίσει στη Συρία ή στη ζωή του συριακού λαού. Το καλύτερο θα ήταν να παραιτηθεί και να σταματήσει να πίνει το αίμα του συριακού λαού».
Εξάλλου ο επικεφαλής του Συριακού Συνασπισμού κατηγόρησε τις παγκόσμιες και τις περιφερειακές δυνάμεις για την αύξηση της επιρροής του ριζοσπαστικού ισλάμ στη Συρία. «Η διεθνής κοινότητα ευθύνεται εν μέρει για την εμφάνιση κάποιων ανησυχητικών φαινομένων, εξαιτίας της αμέλειας που έδειξε προς τους λαούς και τα έθνη», σημείωσε.
«Όταν ένας ολόκληρος λαός υπομένει τις δολοφονίες επί 20 μήνες, τότε εμφανίζονται ομάδες με εξτρεμιστικές ή ριζοσπαστικές απόψεις», πρόσθεσε ο αλ Χάτιμπ.
Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο αλ Χάτιμπ δήλωσε: «Πιστεύω ότι οι Ρώσοι έχουν ξυπνήσει και κατανοούν ότι έχουν ενοχοποιηθεί (συνεργαζόμενοι) με αυτό το καθεστώς, αλλά δεν γνωρίζουν πώς να ξεφύγουν από την κατάσταση αυτή».
«Η θηλιά σφίγγει γύρω από το καθεστώς, αλλά έχει ακόμη δύναμη (…), όμως έχει αποθαρρυνθεί και παρόλο που κράτησε πολύ, το τέλος του είναι ξεκάθαρο», υπογράμμισε ο Χάτιμπ.
Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι οι εξεγερμένοι εργάζονται για τη δημιουργία των πολιτικών θεσμών που θα είναι απαραίτητοι στη μετά-Άσαντ εποχή, περιλαμβανομένης μιας ευρείας βάσης μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.
Ο αλ Χάτιμπ αναφέρθηκε σε τρία σενάρια για την πτώση του Άσαντ.
Σύμφωνα με το πρώτο, ο Άσαντ θα επιλέξει να πολεμήσει μέχρι το τέλος. «Η δεύτερη επιλογή είναι να συμβεί κάτι στο εσωτερικό του καθεστώτος, είτε μια ρήξη, ή μια αλλαγή εκ των έσω, και αυτό θα μας γλιτώσει από περαιτέρω αιματοχυσία».
Η τρίτη επιλογή προβλέπει μια αποχώρηση του καθεστώτος του σύρου προέδρου έπειτα από διαπραγμάτευση. «Όταν το καθεστώς αποφασίσει ξεκάθαρα να αποχωρήσει, τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τον μηχανισμό μετάβασης», είπε ο αλ Χάτιμπ.
από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου