9/12/12

Μια συμμαχία με πολλές ελπίδες ...


Σε σύμπραξη προσφοράς και στήριξης προς τους ανασφάλιστους και αναξιοπαθούντες ασθενείς προχώρησαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) , ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)...


Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε αρχικά, από τη συνεργασία του  ΙΣΑ με το Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
για την εξασφάλιση  ιατροφαρμακευτικής παροχής στους ανασφάλιστους ασθενείς στην Αττική και στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που έχει δημιουργήσει ο ΙΣΑ .

Η διαδικασία, ο τρόπος και οι δικαιούχοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό περιγράφονται αναλυτικά στο Σύμφωνο Συνεργασίας που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες μεταξύ του ΙΣΑ και του ΣΦΕΕ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2013 καλύπτοντας σε πρώτη φάση, 1.500 ανασφάλιστους και ανέργους μηνιαία και τελεί υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Από την πλευρά του ο Ο ΕΟΦ, διασφαλίζει το ποιοτικό της μέρος και τροποποιεί τον τρόπο χορήγησης παγίων δωρεών, προκειμένου, για τους σκοπούς της δράσης, να γίνονται με την απλούστερη δυνατή διαδικασία έγκρισης.

 Κι ενώ η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% (33% στον ιδιωτικό τομέα),  οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας το κράτος δαπανά 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για δαπάνες νοσηλευόμενων με βιβλιάριο ανασφάλιστου.
Ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΑ, κανένα εμβόλιο δεν έχει διατεθεί για τους ανασφάλιστους πολίτες στα Κέντρα Υγείας και στους δήμους. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες - μεταξύ των οποίων είναι χιλιάδες παιδιά - δεν έχουν πρόσβαση στο εμβολιασμό.

«Ο ΣΦΕΕ ενώνει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις - στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Συνδέσμου - και συμπράττει με τον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον εγκυρότερο εποπτικό φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προκειμένου να διασφαλίσει τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων ασθενών και κυρίως αυτών που λαμβάνουν χρονίως αγωγή», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κώστας Φρουζής. Όπως σημείωσε, ο ΣΦΕΕ επιχειρεί να δείξει στην πράξη ότι είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη η ανεμπόδιστη πρόσβασή του στη θεραπεία, κάτι που έχουμε “αφήσει πίσω” ως κοινωνία στην προσπάθεια να σώσουμε την οικονομία της χώρας.

«Η οικονομική κρίση εξελίσσεται σε ανθρωπιστική, με τον έλληνα πολίτη συνεχώς βαλλόμενο και στο επίπεδο της Υγείας», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης. Όπως κατήγγειλε, εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν πρόσβαση στην φαρμακευτική και στη νοσηλευτική περίθαλψη, ενώ χιλιάδες ελληνόπουλα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το βασικό εμβολιασμό και πρόσβαση στις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας. «O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας», πρόσθεσε, «θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη που υποφέρει και τον έχει ανάγκη μέχρι το τελευταίο άκρο της Ελλάδος». Για   το λόγο αυτό - σημείωσε - τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησε με το Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤΟΛΗ, τη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών. Στο διάστημα αυτό έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 6.300 ανασφάλιστοι πολίτες, έχουν γίνει 15.000 ιατρικές επισκέψεις για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, ενώ πολύ άλλοι ασθενείς έχουν επισκεφθεί τα παραρτήματα του Ιατρείου. Από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής εξυπηρετήθηκαν επίσης περισσότεροι από 3.000 ανασφάλιστοι ασθενείς, των οποίων οι συνταγές εκτελέσθηκαν δωρεάν από το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Τη στήριξη του ΕΟΦ στην πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ και του ΙΣΑ, για τη διάθεση φαρμάκων από τα Κοινωνικά Φαρμακεία, έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιάννης Τούντας. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια και δεσμεύτηκε ότι θα διευκολύνει την υλοποίησή της.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένους δήμους και παραμεθόριες περιοχές. Στόχος όμως, είναι η επέκτασή του σε όλη τη χώρα. «Επιδίωξή μας είναι η συλλογή των μεγαλύτερων δυνατόν ποσοτήτων των απαιτούμενων φαρμάκων και η χορήγηση τους προς τον ανασφάλιστο ασθενή που τα έχει ανάγκη, εντελώς δωρεάν και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια κέρδους ή οποιασδήποτε άλλης διακίνησης», πρόσθεσε ο κ. Φρουζής.

Διαδικασία

Οι κ.κ. Φρουζής και Πατούλης περιέγραψαν τη διαδικασία, με την οποία θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Όπως εξήγησαν σε κάθε δήμο και ενορία - από τον δήμαρχο, την κοινωνική υπηρεσία ή τον εφημέριο αντίστοιχα - θα πιστοποιείται η οικονομική αδυναμία και η έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης των δικαιούχων της βοήθειας. Η πιστοποίηση θα συνοδεύεται από την ιατρική συνταγή της χρόνιας αγωγής κάθε ασθενούς. Στη συνέχεια, βάσει της συνταγής του θεράποντα ιατρού που έχει εξετάσει τον ασθενή, θα ετοιμάζονται τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποτελούν την αγωγή (κατά μέσο όρο υπολογίζονται 3 σκευάσματα ανά άτομο σε μηνιαία αγωγή) και θα αποστέλλονται στις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες και τα κοινωνικά ιατρεία των Δήμων από τον ΙΣΑ.

Τα φάρμακα θα παραλαμβάνονται με ένα πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής από την κοινωνική υπηρεσία ή τον προϊστάμενο της ενορίας. Θα παραδίδονται από τον εθελοντή ή εργαζόμενο γιατρό ή φαρμακοποιό στον εκάστοτε ασθενή, με ευθύνη του δημάρχου ή του προϊσταμένου της ενορίας αντίστοιχα.

Για τους δήμους, το κόστος μεταφοράς των φαρμάκων θα βαραίνει κάθε δήμο, ενώ για τις ενορίες την ευθύνη της μεταφοράς θα αναλάβει ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός "Αποστολή" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή η ίδια η ενορία ανάλογα με το ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεται.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η κάλυψη 30 δήμων της Αττικής, των 10 ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και των 20 νησιωτικών και ηπειρωτικών παραμεθόριων περιοχών, τις οποίες έχει επισκεφθεί επιτελείο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στα επτά οδοιπορικά Υγείας.

Για την κάλυψη των αναγκών, εκτιμάται ότι απαιτούνται 4.000 έως 4.500 σκευάσματα σε μηνιαία βάση, τα οποία αναλογούν σε 1.000 έως 1.500 ασθενείς. Ανάλογα με την πορεία του προγράμματος, θα υπάρξει επέκταση και σε άλλες περιοχές. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο ΣΦΕΕ, είναι από την πρώτη στιγμή αρωγός στη στήριξη του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, μέσω του οποίου και υλοποιείται το ανωτέρω πρόγραμμα. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις - μέλη του ΣΦΕΕ διέθεσαν ήδη 9.000 φάρμακα, τα οποία και διοχετεύτηκαν τόσο για τις ανάγκες των ασθενών που επισκέφθηκαν το Ιατρείο όσο και για τις υγειονομικές ανάγκες της άγονης γραμμής.

Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό από τη δεκάμηνη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι αποτελεί την πρότυπη δομή Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στην Αττική. Στη συνέχεια έχοντας σημαντικό συνοδοιπόρο το Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μεταλαμπαδεύτηκε σε πολλούς Δήμους της χώρας δημιουργώντας Κοινωνικά Ιατρεία και Κοινωνικά Φαρμακεία.

Στελεχώνεται με 246 γιατρούς, 23 ειδικοτήτων για τη στήριξη των  ανασφάλιστων, άστεγων και παραμελημένων κοινωνικών  ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση.  Από την έναρξη της λειτουργίας του Ιατρείου - την 1η Φεβρουαρίου - μέχρι και σήμερα, έχουν εξεταστεί 6.300 ανασφάλιστοι πολίτες σε 15.000 ιατρικές επισκέψεις για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, καθώς και πολυάριθμοι άλλοι ασθενείς στα παραρτήματα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Οι ασθενείς λαμβάνουν δωρεάν και τη φαρμακευτική τους αγωγή από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Εξυπηρετήθηκαν, επίσης, περισσότεροι από 3.000 ανασφάλιστοι ασθενείς, εκτελώντας δωρεάν συνταγές. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής διέθεσε 24.000 φάρμακα και 280 κιβώτια με υγειονομικό υλικό σε 20 παραμεθόριες περιοχές και άγονα νησιά.
της Μάριον Κοντογιάννη

Πηγή : http://ygeiapress.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου