9/12/12

Ιταλία: Την πρόθεσή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο Μάριο Μόντι


Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι σκοπεύει να παραιτηθεί, μετά και την απόφαση του κεντροδεξιού συνασπισμού να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνησή του.  Η πρόθεση του Μόντι να παραιτηθεί ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιταλού προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά από δίωρη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο αργά το βράδυ του Σαββάτου...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μόντι έχει πρόθεση να παραιτηθεί εφόσον όμως ελέγξει πρώτα κατά πόσο το Κοινοβούλιο είναι σε θέση να περάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Μόντι πρόκειται να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να διαλυθεί το Κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες αφότου ο πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κοινοποίησε ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές και να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

«Επιδείξαμε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και επί ένα χρόνο στηρίξαμε αυτή την κυβέρνηση τεχνοκρατών. Προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα μέτρα που δεν μας έπειθαν και επαναλαμβάναμε συνεχώς ότι η πολιτική λιτότητας σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται προκαλεί ζημιές. Ζημιές που τελικώς έγιναν» τόνισε ο Καβαλιέρε.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας, η πιθανότερη ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες είναι η 10η Μαρτίου. Οι εκλογές θα διεξαχθούν, όπως φαίνεται, σε συνδυασμό με τις περιφερειακές εκλογές της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου (Λομβαρδία) και της μικρής περιφέρειας Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία.

H πιθανότερη ημερομηνία για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας είναι η 15η Ιανουαρίου, ώστε, στο μεταξύ, να μπορέσουν να εγκριθούν ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 και κάποιοι άλλοι νόμοι.

Πηγή: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου