7/12/12

Οι άνδρες πεθαίνουν συχνότερα από καρκίνο


Όχι μόνο οι άνδρες είναι πιο πιθανό σε σύγκριση με τις γυναίκες να βρεθούν με μια διάγνωση καρκίνου, αλλά ανάμεσα στα άτομα που πάσχουν από την ασθένεια, οι άνδρες είναι εκείνοι που έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από αυτή, καταλήγει νέα μελέτη...


Σε μια ανάλυση δεδομένων όλων των ειδών καρκίνου, εκτός εκείνων που έχουν σχέση με το φύλλο -καρκίνος του προστάτη, των μαστών και των ωοθηκών- οι άνδρες με τη νόσο, παρουσίασαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ότι οι γυναίκες, σύμφωνα με παρατηρήσεις των ερευνητών.

Αυτό σημαίνει ότι για το έτος 2012, οι επιπλέον θάνατοι από καρκίνο για τους άνδρες θα είναι 24130 και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο φύλλο τους!

«Αυτό το χάσμα είναι απαραίτητο να κλείσει», δήλωσε ο Δρ Shahrokh Shariat από το Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. «Δεν έχει να κάνει με το ότι πρέπει να λυπηθεί κανείς τους άνδρες, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών», σημειώνει.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των μητρώων για τον καρκίνο στις ΗΠΑ, για τα έτη από το 2003 μέχρι το 2012, ο Shariat και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η αναλογία των θανάτων μειώθηκε κατά 10% την τελευταία δεκαετία, όμως παρέμενε μεγαλύτερη η πιθανότητα να πεθάνει ένας άνδρας από ότι μια γυναίκα.

Συνολικά, οι άνδρες σε οποιαδήποτε μορφή καρκίνου παρουσιάζουν 6% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από τη νόσο συγκριτικά με τις πάσχουσες γυναίκες. Επιπλέον, όταν η σύγκριση αφορά τον ίδιο τύπο καρκίνου, η διαφορά αυξάνεται ακόμα περισσότερο, ξεπερνώντας το 12%.

Μέχρι το τέλος του 2012, η ομάδα του Shariat υπολογίζει ότι περίπου 575130 άνδρες και 457240 γυναίκες θα έχουν διαγνωσθούν με καρκίνο, τύπου που δεν έχει σχέση με το φύλλο του πάσχοντα. Επίσης, φέτος υπολογίζεται πως 243620 άνδρες θα πεθάνουν από την επάρατη νόσο –ένας θάνατος για κάθε 2,36 νέες διαγνώσεις – και 18267 γυναίκες – μια για κάθε 2,50 νέες διαγνώσεις.

«Αν πάρει κανείς το μέσο όρο των 10 πιο κοινών μορφών καρκίνου, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν στις επτά από αυτές, ενώ αντίθετα οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μόνο από καρκίνο της ουροδόχου κύστης», διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η νέα αυτή μελέτη δεν μπορεί να δείξει που μπορεί να οφείλονται αυτές οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλλα, όσον αφορά τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο, όμως μπορεί να εικάσει.

Οι εικασίες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τα υψηλότερα ποσοστά ανδρών που καπνίζουν και που πίνουν αλκοόλ, σε συνδυασμό με τις λιγότερο συχνές επισκέψεις που κάνουν στον γιατρό, με αποτέλεσμα η διάγνωση του καρκίνου να γίνεται σε πιο προχωρημένα στάδια. Οι ορμόνες και το ανοσοποιητικό επίσης, μπορούν να συμβάλουν στις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.

Οι επιστήμονες καταλήγουν πως, οι άνδρες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με την υγεία τους και να επισκέπτονται πιο τακτικά το γιατρό τους, ώστε –αν μη τι άλλο- η διάγνωση μιας κακοήθειας να γίνεται σε πολύ πρώιμα στάδια.

Πηγή: http://www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου