9/12/12

Σαμαράς: Αισιοδοξία για ανάπτυξη


Τα χειρότερα πέρασαν, είναι το μήνυμα αισιοδοξίας που στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", και σημειώνει την απόφαση του Eurogroup, την επαναγορά των ομολόγων και την συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το φορολογικό. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός που την Κυριακή επισκέπτεται την Βαυαρία εκφράζει την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσει από το τέλος του 2013...

"Το 2013 θα είναι έτος καμπής. Από την αρχή θα υπάρξει κάποια ανακούφιση και στο δεύτερο μισό θα φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Αυτό το στηρίζω στο ότι για πρώτη φορά τα χρήματα που προγραμματίστηκαν να μπουν στην οικονομία θα είναι περισσότερα απ' όσα θα βγουν λόγω λιτότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι από αύριο θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια. Θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να στεριώσει η αναπτυξιακή δυναμική και για να αρχίσει να διαχέεται στην κοινωνία. Αλλά θα φανεί φως στην άκρη του τούνελ” αναφέρει μεταξύ άλλων στην εφημερίδα.


Την ίδια ώρα όμως, οι σκληρές διαπραγματεύσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο ανέδειξαν προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων που στηρίζουν την κυβέρνηση και του υπουργού Οικονομικών. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο Γιάννης Στουρνάρας εκφράζει την ανησυχία του για το νέο φορολογικό, μετά τις αλλαγές που έγιναν και επικρίνει υπουργούς χωρίς να τους κατονομάσει ότι συμπεριφέρονται σαν συνδικαλιστές καθυστερώντας το κυβερνητικό έργο. "Υπάρχει εδώ ένα θέμα υπουργών που θέλουν και δεν μπορούν ή δεν θέλουν. Αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων να το δουν. Σε ορισμένα υπουργεία οι υπουργοί λειτούργησαν κάποιες φορές σαν συνδικαλιστές. Υπήρχαν υπουργοί που μέχρι την τελευταία στιγμή δεν τόλμησαν και χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο πρωθυπουργός" τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί πως παίρνει αποφάσεις χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, ενώ τονίζει ότι ο δικομματισμός που οδήγησε την χώρα σε αυτό το σημείο καταρρέει.

"Κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης και του πολιτικού συστήματος που γνωρίσαμε τα τελευταία 2 0 χρόνια. Κλείνει και ο κύκλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια. Για το πολιτικό σύστημα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος που μέχρι σήμερα είμαστε σε αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η κατάληξή του, ποιος θα είναι ο προσανατολισμός και η κατεύθυνση που θα πάρει. Μέχρι στιγμής ζούμε με επώδυνο τρόπο την μετάβαση σε μια αυταρχική δημοκρατία, στη δημοκρατία των εκτάκτων αναγκών που υπαγορεύουν αποφάσεις χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και θα έλεγε κανείς και με οριακή συνταγματικότητα, αποφάσεις οριακά συνταγματικές ή και αντισυνταγματικές πολλές φορές" είπε χαρακτηριστικά.

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται σκληρή κριτική τόσο από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εντάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο λόμπι της δραχμής, όσο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μιλώντας σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη τον κατηγόρησε πως καλλιεργεί αυταπάτες και λέει ψέματα στους πολίτες, όταν τους υπόσχεται λύση χωρίς θυσίες.

"Πρέπει να βλέπουν τι γίνεται γύρω μας – τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ακόμη ηχούν στ' αυτιά μας οι έπαινοι, οι δίκαιοι έπαινοι, για την Κύπρο και την κυβέρνησή της που αγωνιζόταν να μείνει εκτός μνημονίου. Δεν μπόρεσε να βρει η Κύπρος τα μικρά ποσά που της χρειαζόντουσαν σε απόλυτους αριθμούς προκειμένου να αποφύγει την ένταξη σ' ένα σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούσαμε χωρίς κόπο, χωρίς περικοπές, χωρίς θυσίες να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, λένε απλώς ψέματα στον ελληνικό λαό".

Ανοιχτή επίθεση έκανε και η Αλέκα Παπαρήγα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πήρε δεξιά κλίση και δεν είναι ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα. "Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία πολύ πιο συντηρητική από την σοσιαλδημοκρατία της μεταπολιτευτικής περιόδου. Το ότι ψηφίζεται από εργάτες, φτωχά λαϊκά στρώματα και ανέργους, δεν σημαίνει ότι είναι ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα" σημείωσε μεταξύ άλλων, σε ομιλία της στην Θεσσαλονίκη.

Πάντως, ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" τονίζει ότι το 2013 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά και για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τις υποσχέσεις της αλλά και οι Eυρωπαίοι να στηρίξουν την χώρα. "Είναι θετικό το γεγονός γιατί μας δίνει χρόνο αλλά δεν έχει κριθεί η υπόθεση" είπε ο κ. Γκαργκάνας.

Πηγή: http://www.megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου