9/12/12

Βρετανία: Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα της Starbucks


Εκατοντάδες Βρετανοί πραγματοποίησαν το Σάββατο διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έξω από την αμερικανική αλυσίδα καφετεριών, Starbucks, διαμαρτυρόμενοι για την μη καταβολή εταιρικών φόρων, σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση πραγματοποιεί περικοπές σε βασικές υπηρεσίες, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων...

Ακτιβιστές κατά των μέτρων λιτότητας, συγκεντρώθηκαν έξω από ένα κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας στο Λονδίνο εις ένδειξη διαμαρτυρίας, φωνάζοντας επανειλημμένα το σύνθημα «Starbucks πλήρωσε τους φόρους». Λίγο αργότερα κατέφθασαν περιπολικά της αστυνομίας και διέλυσαν το πλήθος.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερα από 40 υποκαταστήματα των Starbucks, όπως στο Λίβερπουλ, το Μπέρμιγχαμ και το Κάρντιφ. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν δύο ημέρες αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει περίπου 20 εκατομμύρια λίρες σε φόρους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η πολυεθνική Starbucks έκανε την εν λόγω ανακοίνωση μετά από εβδομάδες επικρίσεων που δεχόταν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφού αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία δεν είχε καταβάλει φόρους στη Βρετανία τα τελευταία τρία έτη, ενώ παράλληλα ενημέρωνε τους επενδυτές ότι η επιχείρηση ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα.
Η προσφορά της Starbucks για καταβολή 20 εκατομμυρίων λιρών στο κράτος ήταν απλά «ένα διαφημιστικό κόλπο», είπε η Ρόζι Ρότζερς, 26 ετών, η οποία συμμετείχε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. «Αν η Starbucks, αν όλοι οι φοροφυγάδες πλήρωναν τους απαιτούμενους φόρους, τότε η οικονομία της χώρας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερα επίπεδα».
«Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε τέλειοι. Ελπίζουμε με την πάροδο του χρόνου, μέσα από τις δράσεις μας και τη συμβολή μας, να μας δοθεί η ευκαιρία να σας αποδείξουμε ότι χρήζουμε της εμπιστοσύνης σας», δήλωσε ο Κρις Ένγκσκοβ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι πάντα ενεργούσε νόμιμα, από το 1998 οπότε και άνοιξε η αλυσίδα καφετεριών στη Βρετανία και δεν έχει αποκρύψει κέρδη από την εφορία. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός ότι εξυπηρετεί τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Βρετανούς πελάτες την εβδομάδα, τα υψηλά ενοίκια μειώνουν σημαντικά τα κέρδη της.

Πηγή: http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου