7/12/12

«Ναι» στο πρόγραμμα επαναγοράς λένε οι τράπεζες


«Ναι»  στην συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναφορά  των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό από 75 έως 80% των τίτλων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους φαίνεται ότι λένε όλες οι ελληνικές τράπεζες...

Σύμφωνα με πληροφορίες από το "Πρώτο Θέμα" οι μεγάλες και μεσαίες  τράπεζες θα ενταχθούν στην συμφωνία και εκτιμάται με τα μέχρι στιγμής  δεδομένα ότι θα δώσουν από το 75% έως (σε ακραία περίπτωση)  το 100% των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Η αποδοχή των ομολόγων αυτών από την πλευρά του ελληνικού  κράτος (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) θα εξαρτηθεί κυρίως από  την προσφορά που θα υπάρξει κυρίως από τα αλλοδαπά funds.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι  εάν οι ξένοι μπουν στο πρόγραμμα  ανταλλαγής σε ικανοποιητικό ποσοστό  τότε ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να επιλέξει να επαναγορασει για παράδειγμα το 75% η το 80% των ομολόγων των ελληνικών  τραπεζών . Εάν όμως η προσφορά των ξένων είναι χαμηλότερη των προσδοκιών των στελεχών του Οργανισμού τότε το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί στο 80% η ακόμα και στο 90%. Σε ακραία περίπτωση μπορεί να αγγίξει το 100%.

Πληροφορίες από το υπουργείο  Οικονομικών και τις τράπεζες σήμερα το πρωί ανάφεραν (βέβαια τα πάντα μπορεί να αλλάξουν έως το βράδυ που κλείνει το βιβλίο προσφορών) ότι η στάση των ξένων κρίνεται σχετικά ικανοποιητική και ως εκ τούτου οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν το 75 έως 80% των ομολόγων που διαθέτουν.

Για αυτό τον λόγο πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γιώργο Προβοπουλο.  Πάντως παράταση στο πρόγραμμα επαναφοράς δεν πρόκειται να δωυθει σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

Η γερμανική Τράπεζα Commerzbank περιμένει μια επιτυχημένη επαναγορά  ελληνικού χρέους, «κάτι που εξηγεί γιατί το ευρώ είναι απίθανο να λάβει μεγάλη ώθηση όταν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα».

Συγκεκριμένα, τονίζει πως μέχρι  στιγμής δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποια μεγάλη ανησυχία για την επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων.

Όσον αφορά το ζήτημα της  αποτύπωσης του αναβαλλόμενου φόρου  στα εποπτικά κεφάλαια, έχει καταρχάς θετική αντιμετώπιση, θα πρέπει όμως να εγκριθεί από την τρόικα και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αναβαλλόμενος φόρος μπορεί να έχει ωφέλεια της τάξης των 4 δισ. ευρώ εάν γίνει δεκτός ο υπολογισμός του κατά 100% στα εποπτικά κεφάλαια του κλάδου. Επιπρόσθετα θετικές είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, που στόχο έχει να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος κατά 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το IIF, η επαναγορά των ομολόγων θα επιτύχει ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εγκρίνει την επόμενη δόση χρηματοδότησης.

«Με πιθανή τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, φαίνεται ότι το πρόγραμμα επαναγοράς θα φτάσει τον στόχο των 14 δισ. ευρώ ή περίπου τόσο από τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών (...) Έτσι ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως τα 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την επαναγορά» αναφέρεται στην έκθεση του IIF.

Με διάταξη απαλλάσσουν τις διοικήσεις των τραπεζών από τυχόν ευθύνες
  
Ειδική διάταξη –στα «πρότυπα» ανάλογης που είχε υπάρξει κατά την εφαρμογή- για την προστασία από αστικές κλπ ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών που θα αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής πως η σχετική διάταξη θα κατατεθεί εντός της ημέρας. Αποσκοπεί στην διευκόλυνση των ΔΣ των τραπεζών που σήμερα συνεδριάζουν για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο buy back, προκειμένου να μην κατηγορηθούν από τους μετόχους τους για απιστία.

Το θέμα στης στάσης των τραπεζών στη διαδικασία της επαναγοράς που ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα στις 7 -και τις συνέπειες που θα ανακύψουν- συζήτησαν ο Γιάννης Στουρνάρας σε σύσκεψη που είχε νωρίς το πρωί και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο.

Πηγή: http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου