11/12/12

Νέες επιθέσεις Μπερλουσκόνι σε Μόντι


Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγόρησε σήμερα τον ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό ότι εφαρμόζει πολιτικές που υπαγορεύονται από την Γερμανία και που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στην Ιταλία...

Η ιταλική προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ασυγκράτητος: «Τι μας ενδιαφέρει σε τι επίπεδο βρίσκεται το σπρεντ και η διαφορά με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα;» διερωτήθηκε σήμερα το πρωί ο «Καβαλιέρε», παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά σε εκπομπή του τηλεοπτικού ομίλου.
Ο Καβαλιέρε θεωρεί, επίσης, ότι η κυβέρνηση Μόντι ζημίωσε την Ιταλία, ακολουθώντας πολιτικές που επιβλήθηκαν από την Γερμανία και ότι «το σπρεντ είναι μια απάτη με την οποία κάποιοι προσπάθησαν να εξαφανίσουν την πολιτική παράταξη που είχαν ψηφίσει οι Ιταλοί».
Δεν έλειψαν και οι αναφορές στην Ελλάδα: «Είπα όχι στην κυρία Μέρκελ όταν ήθελε να περάσει πολιτικές που θεωρούσα ότι θα οδηγούσαν την Ελλάδα στα πρόθυρα εμφυλίου», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ευρώ, Γερμανία και Μόντι οι στόχοι

Είναι σαφές ότι όλη η προεκλογική εκστρατεία του Καβαλιέρε θα επικεντρωθεί κατά του ευρώ, της κυβέρνησης του Βερολίνου και του Μάριο Μόντι. Από την άλλη, ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, μιλώντας σήμερα στην ιταλική τηλεόραση Rai τόνισε ότι «όποιος ξέρει έστω και λίγο από οικονομία, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ήταν αδύνατον να σωθεί η Ιταλία από μια πιθανή ελληνική κατάληξη και συγχρόνως, να μπορέσει να προωθηθεί η ανάπτυξη».

Ο Μόντι δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, σχετικά με το πολιτικό του μέλλον, και χαριτολογώντας, διερωτήθηκε: «Γιατί σας ενδιαφέρει τόσο πολύ τι θα κάνει ένας ηλικιωμένος κύριος σαν και εμένα;»

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, πάντως, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εκλεγεί  πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον ερχόμενο Μάρτιο, αμέσως μετά τις εκλογές. Το 36% των Ιταλών πάντως θα τον ήθελε σε αυτή τη θέση.
Όσον αφορά τα γκάλοπ πάντως, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του, συνεχίζουν να είναι φαβορί και να συγκεντρώνουν το 40% στην πρόθεση ψήφου. Απομένει να δει κανείς, πώς θα αντιμετωπίσουν τον πανταχού παρόντα Σίλβιο Μπερλουσκόνι στους δυο αυτούς μήνες της προεκλογικής εκστρατείας.

Βερολίνο: Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Βέβαιη ότι η Ιταλία θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά τις εκλογές εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος. «Στηρίζω τα όσα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Α. Μέρκελ σήμερα στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την ίδια, διαφαίνεται ότι οι επενδυτές αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι τη χώρα.

Να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που χάραξε ο Μ. Μόντι κάλεσε την Ιταλία ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Ενδεχόμενη διακοπή αυτής της προσπάθειας θα ήταν «μια θλιβερή εξέλιξη όχι μόνον για την Ιταλία», όπως είπε.
Aθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: http://www.dw.de


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου