3/12/12

Συρία: Ο στρατός σφυροκοπά νότιες συνοικίες της Δαμασκού και την περιφέρειά της


Ο συριακός στρατός βομβάρδισε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τις συνοικίες της νότιας Δαμασκού και της περιφέρειάς της, συνεχίζοντας την ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την εκδίωξη των ανταρτών από τα ορμητήριά τους γύρω από την πρωτεύουσα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...

Οι συνοικίες Χατζάρ αλ-Ασουάντ, Τανταμούν και ο παλαιστινιακός προσφυγικός καταυλισμός Γιαρμούκ στη νότια Δαμασκό σφυροκοπήθηκαν από πυρά πυροβολικού των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που στηρίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών στη Συρία.

Γύρω από την πρωτεύουσα, ο στρατός βομβάρδισε τις συνοικίες Γιαμπρούντ (βόρεια), Γιάλντα (νότια), Ντούμα, Χαράστα, Ερμπίν και Χαράν αλ-Χαουαμίντ. Οι τελευταίες τοποθεσίες τις οποίες μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν με ρουκέτες, βρίσκονται στην ανατολική Γούτα, στην ύπαιθρο που συνορεύει με την πρωτεύουσα, και την οποία διασχίζει ο δρόμος που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο. Ο στρατός θέλει να εκδιώξει τους αντάρτες από τις περιοχές αυτές κοντά στον αερολιμένα. Οι αντάρτες από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι διέκοψαν την ηλεκτροδότηση στο διεθνές αεροδρόμιο.

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις πολεμούν σκληρά εναντίον «θέσεων τρομοκρατών» κοντά στο αεροδρόμιο και η μάχη για την «προστασία της Δαμασκού» συνεχίζεται.

Μάχες σημειώθηκαν και στο προάστιο Χαράστα. Η περιφέρεια της Δαμασκού βρίσκεται στο εξής στο επίκεντρο των μαχών. Το καθεστώς πραγματοποιεί από την Πέμπτη στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβει μια ζώνη οκτώ χιλιομέτρων γύρω από την πρωτεύουσα, τον έλεγχο της οποίας θέλει οπωσδήποτε να διατηρήσει για να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί μια έξοδο από τη σύγκρουση, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Στο βορρά, η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου τη νύχτα προκάλεσε το θάνατο δύο στρατιωτών, τον τραυματισμό ακόμη δέκα και σημαντικές υλικές ζημιές στη συνοικία Μεριντιέν στο Χαλέπι που πλήττεται εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες από ένα ανταρτικό πόλης.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, αντάρτες ελέγχουν τώρα το κυριότερο στρατιωτικό σημείο ελέγχου στην Αζ-ζοζ, στο δρόμο που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό.

Ένταση επικράτησε νωρίς σήμερα μετά τη σύγκρουση που ξέσπασε τη νύχτα ανάμεσα σε στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου και σε μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στο συριακό έδαφος από το Λίβανο. Από την έναρξη της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011, γίνονται συχνά παραβιάσεις των συνόρων τόσο από τις πιστές δυνάμεις στον πρόεδρο Άσαντ όσο και από αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Άσαντ.

Την ίδια ώρα μάχες και βομβαρδισμοί μαίνονταν σε όλη την επαρχία του Χαλεπίου προκαλώντας το θάνατο δύο πολιτών καθώς και στις περιοχές Ντεράα (νότια), Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), κυρίως στα περίχωρα του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης.

Μάχες μεταξύ των στρατιωτών και των ανταρτών σημειώθηκαν στη Χάμα (κέντρο), στην οποία καταφθάνουν στρατιωτικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, εξήγησε ότι συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή στο κέντρο της πόλης της Χάμα, στην οποία εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις το καλοκαίρι του 2011.

«Οι μάχες αυτές είναι πολύ σημαντικές, δείχνουν ότι παρά τον πλήρη έλεγχο του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη, οι αντάρτες κατάφεραν να εισχωρήσουν.

Την Κυριακή 134 άνθρωποι --58 πολίτες, 41 στρατιώτες και 35 αντάρτες-- έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου που καταμετρά τουλάχιστον 41.000 νεκρούς στη Συρία σε 20 μήνες βίαιων επεισοδίων.
από το ΑΜΠΕ

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου