9/10/12

Τo σημερινό άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τη βρετανική εφημερίδα "The Guardian" «Το ελληνικό μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ»


Καθώς θα έρχεται η Άνγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα την Τρίτη, θα βρει μια Ελλάδα σε ύφεση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Το 2008 και το 2009 η ύφεση ήταν αποτέλεσμα της διάχυσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Έκτοτε η ύφεση έχει προκληθεί και έχει βαθύνει από τα...
μέτρα λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα η τρόικα – δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – και η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτές οι πολιτικές είναι καταστροφικές για τους Έλληνες πολίτες, ιδίως για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικροεπιχειρηματίες, για τις γυναίκες και φυσικά για τους νέους. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί με ποσοστό μεγαλύτερο του 22%, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν χάσει το 32% του εισοδήματός τους και η ανεργία παρουσιάζει μία άνευ προηγουμένου αύξηση στο 24%, ενώ στους νέους η ανεργία φτάνει το 55%. Οι πολιτικές της λιτότητας οδήγησαν σε περικοπές επιδομάτων, σε απορύθμιση της αγοράς εργασίας και σε περαιτέρω υποβάθμιση του ήδη περιορισμένου κράτους πρόνοιας, το οποίο είχε επιβίωνε παρά την σφαγή του νεοφιλελευθερισμού.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ατζέντα της λιτότητας θα καταστήσει και πάλι το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο. Η αλήθεια είναι ότι θα πετύχει το αντίθετο. Οι πολιτικές λιτότητας εμποδίζουν την οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η λιτότητα οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αύξησης του χρέους, που με τη σειρά του οδηγεί την Ελλάδα και τους δανειστές της στην καταστροφή.

Όλα αυτά είναι γνωστά στους Ευρωπαίους και Έλληνες πολιτικούς και στις ελίτ, συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ, η οποία σκοπεύει να εφαρμόσει παρόμοια προγράμματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με προβλήματα χρέους, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Γιατί επιμένουν τόσο δογματικά να ακολουθούν ένα πολιτικά και οικονομικά καταστροφικό μονοπάτι; Εμείς πιστεύουμε ότι ο σκοπός του δεν είναι να επιλύσουν την κρίση χρέους αλλά να δημιουργήσουν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σ’ όλη την Ευρώπη, το οποίο θα βασίζεται στη φθηνή εργασία, απορύθμιση της αγοράς εργασίας, χαμηλές δημόσιες δαπάνες και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Για να επιτύχουν, αυτή η στρατηγική χρησιμοποιεί ένας είδος πολιτικού και οικονομικού εκβιασμού για να πείσουν ή να εξαναγκάσουν τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν τα πακέτα λιτότητας χωρίς καμία αντίσταση. Οι πολιτικές του φόβου και του εκφοβισμού όπως εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είναι η καλύτερη απεικόνιση αυτής της στρατηγικής.

Το κόμμα μου, ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ σέβεται τον απλό Ευρωπαίο φορολογούμενο, ο οποίος καλείται να σηκώσει στους ώμους δάνεια για χώρες σε απόγνωση, όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να μάθουν ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα σ’ ένα δεσμευμένο λογαριασμό και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων και για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών. Τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους μισθούς και τις συντάξεις, ή για αγορά φαρμάκων στα νοσοκομεία και γάλακτος στα σχολεία. Η προϋπόθεση για τη χορήγηση των δανείων είναι περισσότερη λιτότητα, η οποία παραλύει την ελληνική οικονομία και αυξάνει την πιθανότητα της χρεοκοπίας. Εάν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους είναι γιατί υπάρχει η λιτότητα.

Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σχέδιο που θα οδηγήσει σε περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό το σχέδιο πρέπει να αμφισβητεί το νεοφιλελευθερισμό και να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες πίσω στην ανάκαμψη. Πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών και χρεοκοπημένων τραπεζιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευτεί να ακολουθεί αυτό το δρόμο. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά είναι το μόνο σχέδιο που μπορεί να αποκαταστήσει το ευρωπαϊκό όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και αλληλεγγύη.

Αυτό το σχέδιο θα πετύχει μόνο εάν οι λαϊκοί αγώνες αλλάξουν ριζικά το συσχετισμό των δυνάμεων. Αυτοί οι αγώνες έχουν ήδη ξεκινήσει και έχουν συμβάλει στην άνοδο της Αριστεράς και των κινημάτων αντίστασης σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτοί οι αγώνες κρατούν ζωντανή τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία και την αλληλεγγύη: τις πιο σημαντικές αξίες της ευρωπαϊκής πολιτικής παράδοσης. Αυτές οι αξίες πρέπει να επικρατήσουν. Διαφορετικά η Ευρώπη θα επιστρέψει σε ένα ζοφερό παρελθόν, το οποίο πιστεύαμε ότι είχε χαθεί για πάντα».

Το άρθρο – μήνυμα προς την Μέρκελ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ διαβάστηκε και σχολιάστηκε αρκετά. Σήκωσε συζήτηση και συγκέντρωσε περισσότερα από 140 σχόλια. Επέλεξα κάποια κάπως ενδεικτικά του ύφους όλων των σχολίων προς το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα.

Jamesoverseas: Γράφεις η «Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σχέδιο που θα οδηγήσει σε περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Πρέπει να γίνεις λίγο πιο σαφής. Εννοείς τη λογική κατάληξη της εφαρμογής της ενιαίας νομισματικής πολιτικής; Ότι δηλαδή θα γίνουμε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, μ΄ ένα κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφασίζει ακόμα και για τα κυριαρχικά και εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας; Ή μήπως εννοείς αυτό που πολλοί υποπτεύονται – ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εθνικά κυρίαρχη, αλλά οι φορολογούμενοι του ευρωπαϊκού πυρήνα θα πρέπει να ξεχάσουν τα σχολεία τους, τα νοσοκομεία τους για να πληρώσουν τα ελληνικά; Και όλα αυτά χωρίς να τους ρωτά κανείς αν θέλουν;

Coolio: Η Γερμανία και η Ελλάδα δεν είναι μαζί στην ίδια νομισματική ένωση. Ξεκίνα μ’ αυτό ως αφετηρία και θα βρεις τη λύση στο πρόβλημα. Η εναλλακτική είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τακτική και συνεπέστατη μιζέρια. Αλλά και να έχουμε σχέδια για να αντιμετωπίσαμε τις χρόνιες δομικές ανισορροπίες τόσο πολλών διαφορετικών κρατών που μοιράζονται ένα κακοσχεδιασμένο ενιαίο νόμισμα.

Justabloke: Κρίμα που το σχέδιο σου χάνει αρκετά στη λεπτομέρεια. Ποια είναι η εναλλακτική που προτείνεις; Δεν υπάρχει αμφιβολία η λιτότητα τιμωρεί τους αθώους Έλληνες. Θα ήταν σε καλύτερη μοίρα με μια χρεοκοπία. Το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι πολιτικοί της. Εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και μόνο, είναι άτολμοι, διεφθαρμένοι και χρεοκόπησαν μια χώρα. Κανένα σχέδιο για αναγέννηση δεν έχει ελπίδα εάν δεν αποκτήσει η Ελλάδα μια αξιοπρεπή διακυβέρνηση. Ως προς αυτό έχεις κάτι να προτείνεις; Πώς θα αλλάξουν οι κυβερνήσεις; Θα ενισχυθεί η υπευθυνότητα; Θα επιστρέψει η αξιοπρέπεια; Κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν τα αγγίζει στο ωραίο σου κείμενο, όταν μιλάς για ισότητα, ελευθερία και αλληλεγγύη. Πρέπει δίπλα σε αυτές τις λέξεις να προσθέσεις: την ικανότητα, την ειλικρίνεια, την προκοπή και την εμπιστοσύνη.

Poppy23: Ο μόνος τρόπος για να γίνει η Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική είναι να ρίξει τον πληθωρισμό σε επίπεδα Γερμανίας τουλάχιστον για μια δεκαετία. H Γερμανία και τα άλλα πλούσια κράτη θα πρέπει να ανεβάσουν τις τιμές κι εσείς να αρχίσετε να υποτιμάτε σαν τρελοί. Εάν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία σας πουν «όχι», τότε θα πρέπει να βγείτε από το ευρώ. Η περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα στην απόλυτη φτώχεια.

Jay123: Δεν είναι σίγουρος ότι η λιτότητα φταίει περισσότερο για τα προβλήματα της Ελλάδας από ό,τι οι φοροφυγάδες.

MolochTheOwl: Αλέξη, κράτα γερά. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα μοντέλο για τα κινήματα κατά της λιτότητας σ’ όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι θα μας βοηθούσε πολύ αν έδινες περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς το πέτυχες αυτό ώστε ν΄ ακολουθήσουν κι άλλοι αυτή την μέθοδο. Καλή τύχη στο μέλλον.

επιμέλεια: Λένα Χουρμούζη
*Η φωτογραφία είναι από παλιότερο πρωτοσέλιδο του Guardian

Πηγή: http://athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου