3/12/12

Πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία επαναγοράς χρέους

Τι θα πράξουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων με το νέο «κούρεμα» των ομολόγων τους;

Πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία επαναγοράς χρέους, εξέδωσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Η πρόσκληση, η οποία ισχύει έως τις 7 Δεκεμβρίου, στις 5 το απόγευμα (ώρα Λονδίνου), αφορά κατόχους σειράς ομολόγων για την επαναγορά των οποίων θα ακολουθηθεί, κατά τροποποιημένο τρόπο, η λεγόμενη oλλανδική μέθοδος, δηλαδή οι κάτοχοι των ομολόγων θα τα προσφέρουν στην τιμή που επιθυμεί ο καθένας και το Δημόσιο θα κρίνει σε ποια τιμή θα τα επαναγοράσει...

Η ελάχιστη τιμή ορίστηκε στο 30,2 έως 38,1% του αρχικού ποσού και η μέγιστη στο 32,2% έως 40,1%, ανάλογα με τη λήξη.

Η επαναγορά θα χρηματοδοτηθεί μέσω εξάμηνων εντόκων γραμματίων συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ, μηδενικού κουπονιού, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Ποια Ταμεία αρνούνται ένα νέο «κούρεμα»

Τι θα πράξουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων με το νέο «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν; Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής καταγράφονται δύο γραμμές:

Η πρώτη διατυπώθηκε ήδη από τον διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αποτυπώνοντας την τάση που επικρατεί στα χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ).

Δηλαδή τα ελλειμματικά ΝΠΔΔ, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις συντάξεις του μήνα και εξαρτώνται κυρίως από τις μηνιαίες εισροές και όχι από τα αποθεματικά. Αυτά τάσσονται υπέρ της συμμετοχής στην ανταλλαγή.

Ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος εκτιμά πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει την καταβολή συντάξεων, καθώς τα 700 εκατ. ευρώ σε ομόλογα που κατέχει το Ιδρυμα λήγουν σε 30 χρόνια.

Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχεται ο κ. Σπυρόπουλος, είναι αρνητικό, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γ. Κουτρουμάνη, στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων.

Ωστόσο, οι φορείς με σοβαρό χρηματοδοτικό πρόβλημα δεν συνιστούν την κρίσιμη μάζα στα προς ανταλλαγή ομόλογα.

Από την ονομαστική αξία των 14 δισ. ευρώ (8 δισ. στον κοινό λογαριασμό που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος και τα υπόλοιπα σε λογαριασμούς που διατηρούν εκτός ΤτΕ), πάνω από τα 2/3 της αξίας των εναπομεινάντων, μετά το προηγούμενο «κούρεμα», κατέχονται από τους φορείς που δεν χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, δηλαδή από το ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, το ΤΕΑΥΠ.

Αυτοί οι φορείς ούτε που το... διανοούνται. Κι όχι μόνο διότι δεν τους ικανοποιεί το γεγονός της είσπραξης του 1/3 από τις αξίες που σταδιακά λήγουν μετά το 2022 και έως το έτος 2040.

Ταυτοχρόνως, θα απολέσουν και τις προσόδους με τις οποίες σήμερα καλύπτουν τις δαπάνες των συντάξεων.

Πηγή: http://www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου