28/11/12

Ταχύτερη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 60%


Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κατά 60% ταχύτερα από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί το 2007, αναφέρει ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (IPCC), στην τελευταία της έκθεση, την πέμπτη κατά σειρά. Αιτία της δραματικής αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η υπερθέρμανση του πλανήτη...


Στην έκθεσή του 2007, η IPCC είχε εκτιμήσει ότι η αύξηση θα είναι 18 έως 59 cm μέχρι το τέλος του αιώνα. Όμως τώρα πολλές επιστημονικές μελέτες θεωρούν ότι η άνοδος θα μπορούσε να φθάσει ή να υπερβεί το ένα μέτρο.

«Αυτό σημαίνει ότι οι παράκτιες περιοχές με επίπεδο ύψους μικρότερο από ένα μέτρο, από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, όπως το Μπαγκλαντές, θα εξαφανιστούν» σημειώνουν οι επιστήμονες.

«Θα υπάρξουν εκατοντάδες εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω κλιματικών αλλαγών, καθώς και πιθανοί πόλεμοι και όλα τα είδη των συγκρούσεων με στόχο την πρόσβαση σε πόρους» προσθέτουν.

Το IPCC εκτιμά ότι για τις παράκτιες μεγαλουπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, οι αναμενόμενες επιπτώσεις ίσως να είναι παρόμοιες με ότι είδαμε κατά τη διάρκεια της σούπερ καταιγίδας Σάντι.

Όσον αφορά την αρχική εκτίμηση για την πολύ χαμηλή αύξηση της στάθμης της θάλασσας, μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η έκταση της υποχώρησης των πάγων και των παγετώνων ήταν μικρότερη και λιγότερο γνωστή εκείνη την εποχή.

Επιπλέον, η τελευταία έκθεση της IPCC βασίζεται στις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν μεταξύ του 1993 και του 2003. Εκείνη την εποχή, οι δορυφορικές μετρήσεις ήταν ακόμα σχετικά νέες και οι επιστήμονες δεν είχαν την σαφή προοπτική ώστε να είναι βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.

Η πέμπτη έκθεση της IPCC θα δημοσιευθεί σε τρία μέρη, τον Σεπτέμβριο 2013, τον Μάρτιο 2014 και τον Απρίλιο του 2014.
από το ΑΜΠΕ

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου