8/10/12

Αύριο πρέπει να ακούσουμε κάτι καινούργιο!

Το 1992, ο ουγρο-αμερικανός «χρηματομαγνήτης» George Soros κέρδισε περισσότερο από 1 δισ. δολάρια ποντάροντας ενάντια στο ότι η βρετανική λίρα ήταν σε θέση να διατηρήσει συναλλαγματική ισοτιμία με το γερμανικό μάρκο. Αυτό σημαίνει αν μη τι άλλο πως κάνει σωστές προγνώσεις...
Στις 26 Ιουνίου 2012 , καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν έτοιμοι να συγκεντρωθούν για μια ακόμη σύνοδο κορυφής, ο Soros έκανε μια πολιτική πρόγνωση για τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Με απλά λόγια είπε πως αν συνέχιζε να είναι άκαμπτη στις οικονομικές απαιτήσεις της έναντι της υπόλοιπης Ευρώπη, το αποτέλεσμα θα είναι μια Ευρώπη στην οποία η Γερμανία θα θεωρείται ως μια αυτοκρατορική δύναμη που δεν θα αγαπιόταν και δεν θα θαυμαζόταν από την υπόλοιπη Ευρώπη, αντίθετα θα αντιμετώπιζε αντίσταση και μίσος, διότι θα εκλαμβάνονταν ως μια καταπιεστική δύναμη.
Η πρόγνωση του Sorros επαληθεύεται με όλο και πιο καθαρό τρόπο. Το βρετανικό περιοδικό New Statesman, όχι μόνο παρομοίωσε τη Μέρκελ με “τον πιο επικίνδυνο γερμανό ηγέτη από την εποχή του Χίτλερ” – προφανώς συμπεριλαμβανομένων των βάναυσων ηγετών της Ανατολικής Γερμανίας, δικτάτορες κάτω από τους οποίους μεγάλωσε η σημερινή Καγκελάριος – αλλά και την ανακήρυξε μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια σταθερότητα από ότι ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο Kim Jong Un. Αλλού έχει απεικονιστεί ως νέος Νέρων που χαίρεται την ώρα που η Ευρώπη καίγεται και στο εξώφυλλο του ισπανικού περιοδικού El Jueves, ως μια σαδομαζοχιστική dominatrix που κτυπά τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόϊ σε στάση υποταγής.
Όλα αυτά ίσως να μην είχαν και τόσο μεγάλη σημασία για την Άγκελα Μέρκελ αν δεν είχε μπροστά της τις κάλπες των γερμανικών εκλογών και την ανάγκη να πείσει το γερμανικό εκλογικό σώμα πως μπορεί να ξύπνησαν δυσάρεστες μνήμες στην Ευρώπη για τους Γερμανούς και την ιστορία τους αλλά τουλάχιστον ο στόχος επετεύχθη και το ευρώ σώθηκε. Αυτός ήταν και ο λόγος μιας ηπιότερης ρητορικής έναντι της Ελλάδας.
Αύριο η κ. Μέρκελ θα βρίσκεται στην Αθήνα. Μια τέτοια συνάντηση, αυτή τη στιγμή, δεν την αφήνει κανένας στην τύχη. Προφανώς έχει γίνει η προετοιμασία εκείνη που είναι απαραίτητη και έχουν συμφωνηθεί τα πάντα. Τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας είναι εδώ για να καταγράψουν απλά τις ανακοινώσεις που θα γίνουν.
Ευρισκόμενη στην Αθήνα η κ. Μέρκελ έχει δυο επιλογές. Η μία είναι να επιβεβαιώσει πως είναι η γυναίκα που οι πάντες αγαπούν να μισούν. Η άλλη επιλογή είναι να πείσει πως είναι η γυναίκα που οι πάντες αγαπούν να μισούν, αλλά κάνουν λάθος, όπως είχε γράψει σε πρόσφατη έκδοσή του το TIME.
Αν λοιπόν η Γερμανίδα Καγκελάριος βγει να μας πει πόσο πονάει για τους έλληνες δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους ή ακόμη και ότι θα μας δώσει την επιμήκυνση που συζητάμε όλους τους τελευταίους μήνες, τότε απλά η Αθήνα θα δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά ο πρώτος σταθμός της προεκλογικής της περιοδείας. Και θα είναι σαφές πως το επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης δεν έκανε σωστά τη δουλειά του διότι το θέμα της επιμήκυνσης έχει ήδη προαποφασιστεί και τα σενάρια κόστους έχουν πέσει στο τραπέζι.
Αν αντίθετα έχει κάτι περισσότερο να μας πει σε σχέση με το πώς μπορεί να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τότε θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο πως η Γερμανία εξακολουθεί να έχει ανάγκη την Ευρώπη, περισσότερο απ’ όσο έχει ανάγκη η Ευρώπη τη Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως αύριο πρέπει να ακούσουμε κάτι αληθινά καινούργιο.
Αύριο θα ξέρουμε την επιλογή της κας Μέρκελ και εδώ θα είμαστε Τετάρτη πρωί για να την αξιολογήσουμε.

ΥΓ: «Είναι εξωφρενικά ανήκουστο” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, “ο κ. Τσίπρας να κατηγορεί την Καγκελάριο της Γερμανίας ότι έρχεται στην Ελλάδα για να διασώσει το κράτος της διαφθοράς!”. Σίμο, είδες που το «διάβασμα» αρχίζει να αποδίδει; Εύγε!
του Σπύρου Ριζόπουλου

Πηγή: http://www.spirosrizopoulos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου