7/10/12

Κάλπες στην Βενεζουέλα - Σκληρή μονομαχία για την προεδρία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 19 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας για τις προεδρικές εκλογές της χώρας, οι οποίες προβλέπονται να είναι από τις πιο σκληρές της δεκαετίας...


Περίπου 140.000 στρατιώτες έχουν επιστρατευτεί για να φρουρούν περισσότερα από 10.000 εκλογικά κέντρα.
Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το βράδυ της Δευτέρας έχει απαγορευτεί η πώληση αλκοόλ και όπλα επιτρέπεται να φέρουν μόνο οι δυνάμεις ασφαλείας.
Ο αριστερός υποψήφιος, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 1999, αντιμετωπίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.
Ο πρόεδρος Τσάβες επιθυμεί να συνεχίσει αυτό που κατονομάζει ως «σοσιαλιστική επανάσταση», ενώ ο Καπρίλες δεσμεύθηκε στο λαό για αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο Ούγκο Τσάβες, που στοχεύει σε μία τέταρτη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο, διαγνώστηκε με καρκίνο πέρσι, αλλά ο ίδιος λέει ότι έχει αναρρώσει πλήρως.

Οι δύο υποψήφιοι

Μία έντονη και συχνά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του διεθνούς στερεώματος, ο 58χρονος Ούγκο Τσάβες έχει εθνικοποιήσει τομείς - κλειδιά της οικονομίας.
Η Βενεζουέλα είναι μία βασική χώρα παραγωγής πετρελαίου και οι υψηλές τιμές της προηγούμενης δεκαετίας επέτρεψε στην κυβέρνησή του να χρηματοδοτήσει την υγεία, εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινωνική στέγαση.
Ο Τσάβες λέει ότι χρειάζεται μία ακόμη θητεία προκειμένου να ολοκληρώσει την «Μπολιβαριανή Επανάσταση» προς τον σοσιαλισμό.
Ο Τσάβες κάλεσε χθες «όλους τους πολιτικούς παράγοντες» να αποδεχθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο .
«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολιτικούς φορείς, της αριστεράς, της δεξιάς και του κέντρου να προετοιμαστούμε συναισθηματικά και να αποδεχθούμε τα αυριανά αποτελέσματα (της Κυριακής)», δήλωσε από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, ο απερχόμενος πρόεδρος, και υποψήφιος για μια νέα θητεία έξι ετών.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, «ο κόσμος δεν θα καταρρεύσει για κανέναν» είπε ο Τσάβες, μετά από τη συνάντησή του με τον Κάρλος Αλβάρεζ, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας σαράντα μελών της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), που θα παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία.
«Είμαι σίγουρος ότι όλα θα γίνουν ειρηνικά και ότι οι βασικοί πολιτικοί παράγοντες θα αναγνωρίσουν τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE)», είπε ο Τσάβες.
Από την άλλη πλευρά, ο 40χρονος Ενρίκε Καπρίλες και η αντιπολίτευση διατείνονται ότι οι πολιτικές του προέδρου έχουν οδηγήσει σε γραφειοκρατεία, ανεπάρκεια και ελλείψεις.
Ακόμη κατηγορούν τον Τσάβες για απολυταρχισμό, καταστολή της δικαιοσύνης και «φίμωση» των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Ο Καπρίλες τονίζει ότι η έλλειψη επενδύσεων στην κρίσιμη για την Βενεζουέλα βιομηχανία πετρελαίου έχει οδηγήσει στην μείωση της παραγωγής.
Προεκλογικά «τιτιβίσματα»
Και οι δύο υποψήφιοι πραγματοποίησαν μεγάλες πορείες την Πέμπτη, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας. Αμφότεροι χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ενθαρρύνουν τους ψηφοφόρους.
«Καλημέρα σε όλους, μία ημέρα έμεινε μέχρι να ανοίξει η πόρτα για το μέλλον», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Καπρίλες το Σάββατο.
«Σύντροφοι όλοι του κόσμου, να είστε βέβαιοι ότι οι άνθρωποι το Μπολιβάρ θα συνεχίσουν να εργάζονται για να φτιάξουν έναν διαφορετικό κόσμο, έναν σοσιαλιστικό», «τιτίβισε» με την σειρά του ο Ούγκο Τσάβες.

Πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου