9/10/12

Χ.Α.: Επιφυλακτική η αντίδραση του Χ.Α.


Θετικό πρόσημο για τον γενικό δείκτη του Χ.Α.,με τους επενδυτές να κρατούν μικρό καλάθι από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μέρκελ. Τονίστηκε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει το μέσον της διαδρομής και πως η Γερμανία θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια αυτή, αρκεί πρώτα να...
λάβουμε τα μέτρα που προτείνει η τρόικα. Αν γίνει αυτό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, θα συνέλθει στη συνέχεια έκτακτο Eurogroup, το οποίο και θα αποφασίσει για την δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Παρά ταύτα, οι αγορές εμφανίστηκαν συγκρατημένες απέναντι στη χώρα μας, αν και η Ελλάδα στην έκδοση των εντόκων κατάφερε να αντλήσει 1,6 δισ. ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο. Τα τραπεζικά deals ήρθαν στη συνεδρίαση της Τρίτης σε δεύτερη μοίρα, καθώς εκείνο που προέχει είναι οι οριστικές συμφωνίες και βεβαίως οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ισχυρή πάντως, ήταν η αντίδραση της Coca Cola κατά 4,37%, στα 16,70 ευρώ, MIG 3,72%, ΟΠΑΠ 2,79%, ΟΤΕ 1,79% και Folli 1,43%. Profit taking βγήκε στην Κύπρου, με βαριές απώλειες 8,21%, ΔΕΗ και Cyprus Popular πάνω από 4%.

Με απώλειες έκλεισαν και η ΕΤΕ, αλλά και η Eurobank, στα 2,19 ευρώ και 1,20 ευρώ αντίστοιχα και απώλειες στο 1,89 ευρώ κατέγραψε η Alpha. Αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση στα λιμάνια και στις εταιρείες ύδρευσης του Δημοσίου, ενώ σταθεροποιητικά, στο 1,41 ευρώ έμεινε η μετοχή της Eurodrip, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ήταν χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, διαμορφούμενες στα 61,5 εκατ. ευρώ.

Ευρώπη

Τα κέρδη που σημείωσαν οι ασιατικές αγορές, μετά και από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά δεν μπορούν να δώσουν ώθηση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια...

Οι επενδυτές παραμένουν «κουμπωμένοι», καθώς η οικονομική ενίσχυση προς την Ισπανία μένει «στον αέρα» και οι ευρωαγορές αυξάνουν τις απώλειες τους

Αμφίβολη παραμένει και η υπόθεση της Ελλάδας, ακόμα και μετά τις δηλώσεις στήριξης της Άνγκελα Μέρκελ προς την χώρας μας, γεγονός που συντηρεί το κλίμα αμφιβλίας των επενδυτών.

Οι ανησυχίες για την Ισπανία παραμένουν στο προσκήνιο...

Όπως έχουν δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαν Σόιμπλε, αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γιουνκέρ δεν θα υπάρξει κάποια άμεση λύση της υπόθεσης της Ελλάδας, καθώς ο σκοπός της Μέρκελ είναι να δείξει συμπαράσταση στην ελληνική κυβέρνηση, κι όχι να προβεί σε δραστικά μέτρα.

Ο FTSE στο Λονδίνο συνεχίζει στο -0,24% στις 5.828 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται στο -0,46% στις 7.258 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι σημειώνει κέρδη κατά 0,13% στις 3.411 μονάδες.

Ο FTSE στο Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,24% στις 15.600 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,89% στις 7.820 μονάδες. Τέλος, ο Stoxx συνεχίζει στο -0,16% στις 271 μονάδες.

Wall Street

Η αμερικανική οικονομία καταγράφει ελεγχόμενες απώλειες στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τρίτη, εν αναμονή της περιόδου αποτελεσμάτων για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, το κλίμα επιβαρύνουν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο Dow βρίσκεται στο -0,09% στις 13.565 μονάδες,ο Nasdaq συνεχίζει στο 0,42% στις 3.091 μονάδες, ενώ ο S&P σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,20% στις 1.453 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στην Alcoa η οποία θα ανοίξει το χορό των αποτελεσμάτων του τρίτου  τριμήνου στις ΗΠΑ ανακοινώνοντας μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών στη Wall Street τα μεγέθη του τελευταίου τριμήνου.


Το ΔΝΤ δημοσίευσε την Τρίτη την έκθεση του για την Παγκόσμια Οικονομία υιοθετώντας ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση για την ορμή της ανάκαμψης και προειδοποιώντας για αυξημένους κινδύνους μιας νέας ύφεσης.

Το Ταμείο αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμηση του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 στο 3,3% από 3,5% και για το 2013 στο 3,6% από 3,9% προηγουμένως.

Προειδοποίησε επίσης ότι αποτυχία να ελεγχθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ή να αντιμετωπιστεί ο "λεγόμενος δημοσιονομικός γκρεμός" στις ΗΠΑ θα επιδεινώσει περαιτέρω τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Εκτίμησε τέλος ότι η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα χάσουν τους στόχους για τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

Πηγή: http://www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου