29/11/12

Αθώος ο Χαραντινάι για τα εγκλήματα πολέμου


Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι απηλλάγη από τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη σημερινή ολοκλήρωση της επανάληψης της δίκης του...

Οι εισαγγελείς είχαν υποστηρίξει ότι ο Χαραντινάι συμμετείχε ως διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου στο σχέδιο εκδίωξης των Σέρβων από την επαρχία, η οποία την εποχή εκείνη διοικείτο από το Βελιγράδι.

Οι δικαστές κατά την επανάληψη της δίκης αποφάνθηκαν σήμερα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύνουν ότι ο Χαραντινάι και δύο κατηγορούμενοι για συνεργοί του συμμετείχαν σε τέτοιο σχέδιο.

Ο 44χρονος Χαραντινάι και οι δύο συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν αθώοι για τις κατηγορίες των βασανιστηρίων και της εξόντωσης κρατουμένων στο στρατόπεδο των ανταρτών Τζαμπλάνικα στη διάρκεια του Πολέμου του Κοσόβου (1998-99).

Κατά το τέλος της πρώτης δίκης του το 2008 ο Χαραντινάι είχε απαλλαγεί για περισσότερες από 30 κατηγορίες που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου.

Αλλά δύο χρόνια αργότερα εφετείο έκρινε ότι οι μάρτυρες κατηγορίας είχαν υποστεί εκφοβισμό στη διάρκεια της πρώτης δίκης και ζήτησε μερική επανάληψη της διαδικασίας.

Μετά τη λήξη της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης με την απομάκρυνση των δυνάμεων του Βελιγραδίου από την κατά κύριο λόγο αλβανική πρώην επαρχία, ο Χαραντινάι ίδρυσε το κόμμα Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου και έγινε πρωθυπουργός ύστερα από τις εκλογές στα τέλη του 2004.

Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες για να παραπεμφθεί στην πρώτη δίκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), στη Χάγη της Ολλανδίας.

Πηγή: http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου