28/11/12

«Έργα Τέχνης Μεγάλης Κλίμακας στον Αστικό και Φυσικό Χώρο από τη δεκαετία του ’60 έως τον 21ο αιώνα»


Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 8:00 μ.μ. παρουσιάζεται το βιβλίο της εικαστικού Ελένης Πολυχρονάτου με τίτλο «Έργα Τέχνης Μεγάλης Κλίμακας στον Αστικό και Φυσικό Χώρο από τη δεκαετία του ’60 έως τον 21ο αιώνα», στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136,Θησείο, τηλ. 210-3252.214.)
Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γ. Ι. Βασιλόπουλος, θα παρουσιάσουν οι:
Τιτίκα Σάλλα, Εικαστικός, Αν. Καθηγήτρια Διδακτικής της Τέχνης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών,
Γιάννης Κολοκοτρώνης, Ιστορικός Τέχνης, Αν. Καθηγητής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Ξάνθης,
Χάρης Τρομαρίδης, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Μέλος της Ε.Ψ.Ε. και της Ε.Ε.Ψ.Ψ.,
Γρηγόρης Καλομοίρης, Εκπαιδευτικός, τ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης...

Λίγα Λόγια για το βιβλίο:
Η παρούσα έκδοση, πρώτη για την ελληνική βιβλιογραφία, έχει σχεδιαστεί για όποιον θα ήθελε να ενημερωθεί για ένα σχετικά νέο πεδίο έρευνας της τέχνης, τη σχέση της τέχνης με το περιβάλλον. 
Το βιβλίο παρουσιάζει ένα ευρύτατο φάσμα τεκμηρίων για τα καλλιτεχνικά δρώμενα των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα, τα οποία μαρτυρούν νέους προσανατολισμούς στην αναζήτηση τρόπων επικοινωνίας των δημιουργών με το ευρύτερο κοινό, μέσω της ένταξης έργων μεγάλης κλίμακας στον φυσικό και στον δημόσιο αστικό χώρο.
Οι πολυάριθμοι καλλιτέχνες που αναφέρονται στο βιβλίο, παρουσιάζονται να ακολουθούν μια κοινή πορεία: να δρουν με ευαισθησία, και συχνά ακτιβιστικά, απέναντι στα προβλήματα της οικολογικής υποβάθμισης και της κοινωνικής αλλοτρίωσης, προσπαθώντας μέσω της μεγάλης κλίμακας των έργων τους να τροποποιήσουν τον ίδιο τον χώρο διαβίωσης, να αναδείξουν την ποιητική του πλευρά και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για νέες χωροχρονικές εμπειρίες, ώστε ο άνθρωπος να επανεκτιμήσει την παρουσία του και τις δυνατότητές του μέσα σε αυτόν.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Ελένη Πολυχρονάτου.
Σπούδασε στην ΑΣΚΤ και πήρε το πρώτο της πτυχίο το 1984 στη Ζωγραφική και το δεύτερο το 1993 στη Γλυπτική.  Ενεργή καλλιτέχνιδα της γενιάς της, έχει εκθέσει το έργο της σε 9 ατομικές και περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις σε: Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Καναδά, Αλβανία, Τουρκία, Λίβανο και Μαρόκο.  Το 2002-2003 συμμετείχε στο πιλοτικό διακρατικό πρόγραμμα "Επικοινωνία-Τέχνη", με σκοπό να εκμαιευθούν νέοι παιδαγωγικοί ορίζοντες.  Έχει διοργανώσει και μετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες με εισηγήσεις για τη δημόσια, οικολογική και περιβαλλοντική τέχνη και έχει δημοσιεύσει σε καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά έντυπα άρθρα.  Η Ελένη Πολυχρονάτου εκπόνησε και έλαβε το 2007 τη πρώτη διδακτορική διατριβή που δόθηκε από το Θεωρητικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου