30/11/12

Η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να επέμβει "εάν παραστεί ανάγκη"


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει έτοιμη να επέμβει "εάν παραστεί ανάγκη" για την προστασία του ευρώ, η σταθερότητα του οποίου διασφαλίζεται τόσο περισσότερο, όσο η Ευρώπη θα προχωρεί στον δρόμο της ολοκλήρωσης, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι...
"Θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και πάλι, εάν καταστεί αναγκαίο", είπε , σύμφωνα με την αυτόματη μετάφραση των δηλώσεών του, πριν συνεχίσει στα γαλλικά: "ακόμη και χρησιμοποιώντας μέσα χωρίς περιορισμούς", ωστόσο αυτό δεν σημαίνει "και χωρίς όρους".

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι είναι έτοιμη να επαναγοράσει κρατικούς τίτλους χρέους των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, εν ανάγκη χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς, υπό τον όρο ότι οι χώρες θα διατυπώσουν το σχετικό αίτημα και θα τούς επιβληθούν ορισμένοι όροι.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να αναλάβει δράση, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει επίσης να αναλάβουν δράση από την πλευρά τους, προειδοποίησε ο Μάριο Ντράγκι. "Θα επιτύχουμε υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα δραστηριοποιηθούν. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση και αυτή η ενίσχυση πρέπει να συντελεστεί αρχικά στο επίπεδο των 17" χωρών της ευρωζώνης. "Πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε κυριαρχία", είπε.

Ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι η σημερινή φάση της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ήταν "αναπόφευκτη" , αλλά χρειάζεται επίσης "να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ", να δημιουργηθεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. "Η λέξη-κλειδί είναι η ανταγωνιστικότητα, πρέπει να εξαλείψουμε τις αγκυλώσεις", κυρίως στην αγορά εργασίας. "Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους εξαιρετικούς ανθρώπινους πόρους μας" και κυρίως του νέους, είπε.

Οταν ερωτήθηκε σχετικά με την απόφαση της Moody's για την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γαλλίας, ο Μάριο Ντράγκι σχολίασε ότι η απόφαση αυτή δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις, αλλά πρόκειται για ένα μήνυμα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Πηγή: http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου