26/11/12

Δεν τα βρήκαν Λυκουρέντζος - φαρμακοποιοί


Άκαρπη απέβη τελικά η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τους τελευταίους να φεύγουν εμφανώς δυσαρεστημένοι από τις εγγυήσεις που έλαβαν και να δηλώνουν πως θα συνεχίσουν επ’ αόριστον τη διακοπή της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ...

Στο επίκεντρο της «σκληρής» διαπραγμάτευσης, η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, βρέθηκε η αποπληρωμή των συνταγών που εκτελέστηκαν από τον Αύγουστο και μετά, αλλά και το θέμα της τακτοποίησης των παλαιών οφειλών προς τους φαρμακοποιούς, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δεσμεύεται μόνο σε ότι αφορά την αποπληρωμή των των τελευταίων μηνών.

Ο Α. Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν τα χρέη του μηνός Αυγούστου (υπόλοιπο 65%), ενώ το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου οι φαρμακοποιοί θα πληρωθούν το Σεπτέμβριο, όπως ορίζει και το αρχικό χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φαρμακείων.

Παρέμεινε ωστόσο ανυποχώρητος στο θέμα της επιστροφής ενός ποσοστού από τον τζίρο των πωλήσεων τους, ως «έκπτωση» προς τον ΕΟΠΥΥ (rebate), αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η ρύθμιση για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες αγγίζουν τα 300 εκατ.
Οι φαρμακοποιοί επιμένουν πως η τήρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών, η κατάργηση της αναδρομικότητας του rebate και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ , είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα φαρμακεία.

Εμφανίζονται μάλιστα αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αύριο στις 11:00 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί και στη Θεσσαλονίκη.
της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Πηγή: http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου