30/11/12

Εγκρίθηκε το ελληνικό πακέτο από την γερμανική βουλή

Εγκρίθηκε από την γερμανική βουλή το ελληνικό πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν συνολικά 584 βουλευτές, εκ των οποίων οι 473 ψήφισαν υπέρ, οι 100 κατά, ενώ 11 βουλευτές απείχαν. Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε για μια διάλυση της ευρωζώνης σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας και απένειμε τα εύσημα στην Ελλάδα, που όπως τόνισε έχει πετύχει «τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία της ΕΕ»...


Το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι πράσινοι στήριξαν το νέο πακέτο στη Βουλή, σε μια ψηφοφορία που αποτελούσε σημαντικό τεστ για την Γερμανίδα καγκελάριο.
Νωρίτερα, κατά την συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές να εγκρίνουν το ελληνικό πακέτο-που έχει ως στόχο την μείωση του Δημοσίου χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020- είπε ότι πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε σε διάλυση της ευρωζώνης.
Τα σενάρια για κούρεμα του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους δανειστές υπονομεύουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για εξυγίανση των δημοσιονομικών της και κάθε άλλο παρά επιλύουν τα προβλήματα, προειδοποίησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.
Αν και συνήθως «δηλητηριώδης» στα σχόλια του για την Ελλάδα, απένειμε τα εύσημα στην χώρα μας, λέγοντας ότι έχει πετύχει «την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία της ΕΕ», σημειώνοντας ότι αρχίζουν να διαφαίνονται «οι πρώτες επιτυχίες». Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα.

«Δεν μπορεί μέσα σε δύο χρόνια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από παραλήψεις δεκαετιών», υπογράμμισε, αναφέροντας παράλληλα ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ακόμα ο όγκος του προγράμματος επαναγοράς του ελληνικού χρέους.
Κατά την δική του ομιλία, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε επιβεβαιώσει την πρόθεση του κόμματός του να ψηφίσει θετικά την νέα συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς όπως επεσήμανε είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην γερμανική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την κρίση, ενώ εισέπραξε το χειροκρότημα των βουλευτών του κόμματός του όταν ισχυρίστηκε ότι η διαχείριση της Μέρκελ θα έπρεπε να ήταν περισσότερο ξεκάθαρη για τα προβλήματα της Ελλάδας νωρίτερα αυτό το χρόνο.
Ο Σταϊνμάιερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την κρίση για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, προσθέτοντας ότι είναι σαφές πως οι Έλληνες θα κοστίσουν πολλά χρήματα, συμπεριλαμβανομένων «των δικών μας», όπως είπε.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τα μέτρα για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα θα καταλήξουν να κοστίσουν περισσότερα χρήματα, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών, Ράινερ Μπρούντερλε.
Ο κ. Μπρούντερλε, μιλώντας στο κοινοβούλιο απέρριψε ωστόσο τις κατηγορίες από πολιτικούς της αντιπολίτευσης ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπαθεί να καλύψει το γεγονός ότι μια απομείωση των δανείων του επίσημου τομέα στην Ελλάδα θα αποδειχθεί αναπόφευκτη.
Μια απομείωση είναι σήμερα αδύνατη στη Γερμανία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες για νομικούς λόγους, δήλωσε ο κ. Μπρούντερλε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει σε κάποιο μελλοντικό σημείο».
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τα μέτρα για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα θα καταλήξουν να κοστίσουν περισσότερα χρήματα, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών, Ράινερ Μπρούντερλε.

Πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου