27/11/12

Juncker: Πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα


Σε πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση των 43,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια στιγμή συμφώνησαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαμορφωθεί ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020...


Το Eurogroup κατάληξε ότι υπάρχουν πλέον τα αναγκαία στοιχεία για να ξεκινήσουν τα κράτη μέλη τις σχετικές εθνικές διαδικασίες που χρειάζονται για την έγκριση της επόμενης δόσης του EFSF που φτάνει τα 43,7 δισ. ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Όπως επισήμανε 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο.

Η εκταμίευση των υπόλοιπων κεφαλαίων θα γίνει σε τρεις υπο-δόσεις, όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 και θα συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων του προγράμματος (συμπεριλαμβανόμενης της εφαρμογής της μεταρρυθμιστικής μεταρρύθμισης που συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο).

Το Eurogroup περιμένει να είναι σε θέση να αποφασίσει και επίσημα για την εκταμίευση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών και μετά την αξιολόγηση μιας πιθανής πράξης επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Rehn: Η πολιτική συμφωνία θα περιορίσει την αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα

Η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο σημερινό Eurogroup περιορίζει την αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rehn.

Όπως υπογράμμισε, η νύχτα ήταν μακρά και οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν δύσκολες. Ήταν μια σημαντική δοκιμασία για την αξιοπιστία της ευρωζώνης, τόνισε.

Παράλληλα, εξήρε το έργο της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας πως η συμφωνία επετεύχθη χάρη στην ξεκάθαρη αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να κρατήσει το πρόγραμμα στη σωστή τροχιά.

Lagarde: Σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup, «με στόχο να υποστηριχθεί περαιτέρω το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας και να σημειωθεί μια σημαντική συνεισφορά στη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό έρχεται μετά από τις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει την ατζέντα των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Τόνισε δε πως αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την επαναγορά ελληνικού χρέους, την επιστροφή των κερδών του προγράμματος SMP στην Ελλάδα, τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων, τη σημαντική επέκταση αυτών και της περιόδου ωρίμανσης και την αναβολή της πληρωμής των τόκων του EFSF.

Πρόσθεσε ακόμη ότι όλα αυτά μαζί τα μέτρα, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επαναφέρει το χρέος της σε βιώσιμο μονοπάτι και να διευκολύνει την σταδιακή επιστροφή της στις αγορές. Το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 μέσω σημαντικών –εκ των προτέρων- μέτρων μείωσης του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ.

«Επιπρόσθετα χαιρετίζω τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να επαναφέρουν το χρέος της Ελλάδας σταδιακά κάτω του 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα.

Αυτό αποτελεί μια μεγάλη μείωση του χρέους για την Ελλάδα σε σχέση με την τρέχουσα πορεία του χρέους της»,
τόνισε.

Προσθέτει ακόμη ότι μόλις σημειωθεί πρόοδος για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ελήφθησαν σήμερα, και ιδιαίτερα αναφορικά με την υλοποίηση της επαναγοράς χρέους, θα είναι σε θέση να προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας.

Wieser: Το ελληνικό πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να εκπλήξει θετικά 

Το ελληνικό πρόγραμμα έχει την δυνατότητα να εκπλήξει θετικά, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser, κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας του Eurogroup.

Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπάρχουν διορθωτικοί μηχανισμοί που θα τεθούν σε λειτουργία σε περίπτωση εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, σημείωσε πως η χρηματοδότηση της επαναγοράς του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει μέσα από το ήδη υπάρχον πρόγραμμα.


Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου