26/11/12

"Βοήθεια ύψους 37 δισ. ευρώ θα λάβει η Ισπανία για τις τράπεζες"


Οι ισπανικές τράπεζες θα λάβουν μια πρώτη οικονομική ενίσχυση ύψους 37 δισεκ. ευρώ από πλευράς της ευρωζώνης, ένα ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί στα εθνικοποιημένα τραπεζικά ιδρύματα, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος...
«Η εισροή των κεφαλαίων στις τέσσερις εθνικοποιημένες τράπεζες θα ανέλθει σε 37 δισεκ. ευρώ», είπε ο Ντε Γκίντος κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Η διάθεση του ποσού αυτού αφορά κατά κύριο λόγο την Bankia, την τέταρτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα βάσει στοιχείων ενεργητικού, η διάσωση της οποίας από το κράτος με 20 και πλέον δισεκ. ευρώ επιτάχυνε τη λήψη της απόφασης από την ευρωζώνη να υπάρξει και δική της συμβολή στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.
Η ανακοίνωση της χαρακτηριζόμενης ως ιστορικής αυτής διάσωσης το Μάιο προηγήθηκε της ανακοίνωσης περί δημιουργίας από την ευρωζώνη μιας γραμμής πιστώσεων ύψους 100 δισεκ. ευρώ για το σύνολο του ισπανικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος πάντως σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση τελικά αναμένεται να χρειαστεί περί τα 40 δισεκ. ευρώ.
Η ευρωζώνη υπολογίζει ότι θα προχωρήσει στην διάθεση της βοήθειας για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα διαμέσου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) «στις αρχές του Δεκεμβρίου», είχε δηλώσει πρόσφατα ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου