27/11/12

Είκοσι δύο χρόνια λειτουργίας και 550 Μεταμοσχεύσεις Νεφρού από τη η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»



Πολύ δρόμο έχει να διανύσει ακόμη η Ελλάδα μέχρι να φθάσει στο  επίπεδο άλλων χωρών στον ευαίσθητο τομέα των μεταμοσχεύσεων. Η χώρα μας εξακολουθεί να κατέχει την τελευταία θέση σε αριθμό δυνητικών δοτών με 6,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16 δότες. Τα σκήπτρα κρατά η...
Ισπανία με 38,8 δότες. Ακολουθούν η Πορτογαλία με 31 δότες, το Βέλγιο με 26,4 δότες, η Αυστρία με 23,3 δότες και η Τσεχία με 18 δότες.
Σε ότι αφορά τις μεταμοσχεύσεις νεφρού, την τελευταία διετία σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Από τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 120 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη, το 2011 έγιναν 137 μεταμοσχεύσεις, όταν το 2010 είχαν πραγματοποιηθεί μόνο 76. Καλύτερη χρονιά θεωρείται το 2008 με 186 μεταμοσχεύσεις. Και πάλι όμως, η λίστα αναμονής παραμένει μεγάλη. Περισσότεροι από 1.000 πάσχοντες οι οποίοι  υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.
Η αξία των μεταμοσχεύσεων τόσο για τον πάσχοντα όσο και ολόκληρη την κοινωνία, επισημάνθηκε στην επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου, στην «Αίγλη» του Ζαππείου, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 22 χρόνων λειτουργίας της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Θεραπευτηρίου «Ο Ευαγγελισμός» και την πραγματοποίηση 550 μεταμοσχεύσεων νεφρού.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας και η αύξηση της εμπιστοσύνης στα Ελληνικά Μεταμοσχευτικά Κέντρα και τους έλληνες γιατρούς, τα αποτελέσματα των οποίων είναι εφάμιλλα των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Μεταμοσχευτικών Κέντρων.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλην του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και λήπτες νεφρικών μοσχευμάτων, επιβεβαιώνοντας με την παρουσία τους την επάνοδό τους στην κοινωνία ως ενεργά μέλη αυτής.
Στην εκδήλωση κύρια ομιλία ήταν του Καθηγητή Χειρουργικής J. Valdecasas από την Βαρκελώνη της Ισπανίας, ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός για την εμπειρία του και τις επιτυχίες του στις μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζώντα δότη. Το αντικείμενο της διάλεξης ήταν, πλην της εμπειρίας του στις μεταμοσχεύσεις ήπατος, η πρόβλεψη και οι πιθανές εξελίξεις των Μεταμοσχεύσεων Οργάνων στο μέλλον.
Την ιστορική αναδρομή και τα αποτελέσματα της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Θεραπευτηρίου «Ο Ευαγγελισμός» παρουσίασε ο διευθυντής, κ. Σπύρος Δρακόπουλος, αναλύοντας λεπτομερώς όλες τις παραμέτρους των πραγματοποιηθέντων 550 μεταμοσχεύσεων νεφρού κάνοντας αναφορές στο φιλοσοφικό και νομικό πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο ιδρυτής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Ευαγγελισμού, καθηγητής, κ. Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, ο διοικητής του Ευαγγελισμού κ. Μιχάλης Θεοδώρου,ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Αναστάσιος Χατζής, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, καθηγητής, κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Eταιρείας Μεταμοσχεύσεων κ. Δημήτριος Γάκης,  ο αντιπρόεδρος της  Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας καθηγητής κ. Δημήτριος Γούμενος, ο Aκαδημαϊκός καθηγητής κ. Χαράλαμπος Ρούσσος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών κ. Γιώργος Καστρινάκης ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού κ. Χρήστος Σβάρνας, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων Νομού Μαγνησίας κ. Βασίλειος Γιαννάκος. 

Πηγή :  http://ygeiapress.blogspot.gr/2012/11/550.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου