29/11/12

Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στο σύμπαν – Τερατώδεις διαστάσεις


Ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας Max Planck στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα που εντοπίστηκε μέχρι σήμερα.
Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια παρατηρήσεων με το τηλεσκόπιο «Hubble» και το τηλεσκόπιο «Hobby-Eberly» στο παρατηρητήριο McDonald του πανεπιστημίου του Τέξας...

Η γιγάντια μαύρη τρύπα, με μάζα 17 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, φιλοξενείται στο κέντρο του γαλαξία NGC1277, που βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα και απέχει από τη Γη 220 εκατομμύρια έτη φωτός.

Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι καταλαμβάνει το 14% της συνολικής μάζας του γαλαξία της, ενώ συνήθως το ποσοστό που καταλαμβάνουν οι μαύρες τρύπες δεν ξεπερνά το 1%.

Σχεδόν κάθε γαλαξίας στο σύμπαν εκτιμάται ότι έχει στο κέντρο του μια μεγάλη μαύρη τρύπα. Στην περίπτωση του δικού μας γαλαξία, αυτή έχει μάζα περίπου όσο τέσσερις εκατομμύρια Ήλιοι.

Η μαύρη τρύπα σχηματίζεται όταν ένα γιγάντιο αστέρι που βρίσκεται στο τέλος του κύκλου ζωής του καταρρεύσει και μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω αν συνενωθεί με άλλες μαύρες τρύπες ή απορροφήσει γειτονικά αστέρια.

Πηγή: http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου