29/11/12

Βουλή: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής για το Μνημόνιο. Απορρίπτουν οι κυβερνητικοί εταίροι, υπερψηφίζει η αντιπολίτευση


Υψηλοί τόνοι επικρατούν στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και στα μνημόνια. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε σε επίπεδο εισηγητών των κομμάτων...

Οι εκπρόσωποι της τρικομματικής κυβέρνησης ξεκαθάρισαν ότι απορρίπτουν την πρόταση, κάνοντας λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες, την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη την ενότητα για να ξεπεράσει τη κρίση, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που την υπερψηφίζουν, κατηγόρησαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης για προσπάθεια κουκουλώματος όλων όσοι ευθύνονται για το καταστροφικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι για να κυνηγήσουμε μάγισσες αλλά για να απαντήσουμε στα τεράστια ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από κόμμα και ψήφους», υπογράμμισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Δραγασάκης, παίρνοντας πρώτος τον λόγο.

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης επιτέθηκε στη ΔΗΜΑΡ κατηγορώντας την ότι δεν στηρίζει την πρόταση για να μην σπάσει, όπως είπε, η εταιρική σχέση της τρικομματικής κυβέρνησης, που θέλει να κουκουλώσει τις ευθύνες όσων αποφάσισαν αυτό το καταστροφικό για τη χώρα πρόγραμμα.

«Χθες άκουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι η χώρα κινδυνεύει να πνιγεί στη διαφθορά. Κάνει αυτήν τη διαπίστωση ο κ. Ρουπακιώτης, αλλά θα καταψηφίσει την πρόταση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, ενώ κάλεσε όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

«Όσοι δεν ψηφίσετε την πρόταση, βρείτε ένα καλό επιχείρημα να πείτε, γιατί το ερώτημα θα είναι αμείλικτο: με τι ανταλλάγματα κουκουλώνετε όλα αυτά;», κατέληξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αρνούμαστε την παραπειστική, μικροκομματική, αντιπαραγωγική και ανιστόρητη πρότασή σας, την ώρα που η χώρα παίρνει ανάσα χρόνου και λύσης για το βαρύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει», αντέτεινε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας και προσέθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του, που είναι γεμάτη εμπάθεια, θέλει να ποινικοποιήσει τις ιδεολογικές διαφορές, αλλά και την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Να παίξει μικροκομματικό παιχνίδι την ώρα που η χώρα θέλει να ανασάνει. Η ΝΔ δεν αποποιείται την πρότασή της να αναζητηθούν ευθύνες. Αλλά δεν θα τις στρέψουμε ενάντια στη χώρα. Επιβάλλεται να γίνει συζήτηση όταν η χώρα θα είναι σε πιο ήρεμα νερά. Γιατί σήμερα η χώρα εξασφάλισε χρόνο και ανάσα και αύριο τα εθνικά κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών θα κληθούν να αποφασίσουν για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας».

Απευθυνόμενος δε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τασούλας κατέληξε: «Έχουμε αναλάβει να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα, όπως μας ζήτησε ο ελληνικός λαός. Αυτή την ευθύνη κληθήκατε και εσείς να αναλάβετε αλλά αρνηθήκατε. Θα πρέπει και εσείς να δώσετε τώρα μια καλή απάντηση, γιατί δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε πολιτικό παράδοξο, «αριστερό κόμμα να καταθέτει πρόταση για Εξεταστική προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά και να αποδοθούν αστικές ευθύνες σε αποφάσεις μιας κυβέρνησης που είχαν μοναδικό στόχο να κρατηθεί όρθια η χώρα μέσα στο κάδρο της Ευρώπης».

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συρραφή απόψεων αρκετών συνιστωσών: των δικονομιστών, των αντικαπισταλιστών. Απουσιάζει όμως η συνιστώσα της πολιτικής.

Ο στόχος σας προφανώς δεν είναι να διερευνήσετε αν και ποιος έχει ευθύνες, αλλά να δημιουργήσετε ένα φόρουμ εντυπώσεων με δημαγωγικό τρόπο, ώστε να αντλήσετε μικροκομματικά οφέλη. Σήμερα όμως που η χώρα κάνει τον βηματισμό της είναι ώρα ενότητας και όχι διάσπασης», συμπλήρωσε ο κ. Ρήγας.

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς υποστήριξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι παρέδωσαν τη χώρα στους δανειστές.

«Αυτό είναι το μήνυμα της ελληνικής κοινωνίας -και ότι άλλο κι αν λέτε εσείς είναι γιατί θέλετε να κουκουλώσετε τις ευθύνες σας», ανέφερε ο κ. Μαριάς, προειδοποιώντας ότι το κόμμα του -αν απορριφθεί σήμερα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική- θα καταθέσει τη δική του για Προανακριτική Επιτροπή.

«Θέλετε να κουκουλώσετε τις ευθύνες σας. Εμείς θα φέρουμε την πρότασή μας με τις 30 υπογραφές και μην νομίζετε ότι θα περάσετε τη διαδικασία για παραγραφές.

Υπάρχει τεράστια απαίτηση του ελληνικού λαού να μην υπάρξει κουκούλωμα για το πώς η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ. Η συγκάλυψη επιτείνει το πρόβλημα. Η νέα διακυβέρνηση με τα αντιμνημονιακά κόμματα, θα ζητήσει αποζημιώσεις και από τους δανειστές που κατέστρεψαν τη χώρα», κατέληξε ο κ. Μαριάς.

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο τάχθηκε και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Μιχαήλ Αρβανίτης, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν απλώς αποχρώσες ενδείξεις αλλά ατράνταχτες αποδείξεις για ενοχή αυτών των ανθρώπων που οδήγησαν τη χώρα στην υποταγή των δανειστών της».

Παράλληλα, σημείωσε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, ηθελημένα ή αθέλητα, συνέβαλε και αυτός σε αυτή την κατάσταση που οδηγήθηκε η χώρα, γιατί με τις πολιτικές του προσπάθησε να εξασθενήσει το εθνικό φρόνημα.

«Η ΔΗΜΑΡ, απαντώντας σε προκατειλημμένες αντιλήψεις ότι συγκαλύπτουμε ή κουκουλώνουμε, απαντά ότι θέλει και να αποκαλύψει και να αναδειχθούν οι ευθύνες- αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ήταν η απάντηση του εισηγητή του κόμματος Νίκου Τσούκαλη.

Ο κ. Τσούκαλης εξήγησε ότι το κόμμα του θα υπερψήφιζε μια πρόταση για Εξεταστική που θα στηριζόταν στη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή και βασίζεται στις δηλώσεις του πρώην στελέχους του ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

«Υπάρχει καθολική απαίτηση για να υπάρξει πολιτική διερεύνηση. Αλλά με ποιους όρους θα διεξαχθεί η έρευνα; Αν είχαμε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών θα κάναμε ό,τι επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Θα ανταποκρινόμασταν στην πρόσκληση του εισαγγελέα. Θα τολμούσα να πω στον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει το θέμα στη Βουλή με βάσει και τον φάκελο που ήρθε στη Βουλή», υπογράμμισε ο κ. Τσούκαλης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οδηγεί στον αποπροσανατολισμό.

«Βεβαίως υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση. Δεν θα αλλάξει όμως τίποτα με μια εξεταστική. Τα αποτελέσματα, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, θα είναι μικρά έως ανύπαρκτα. Δεν κάνουμε δίκη προθέσεων, αλλά αυτά είναι εργαλεία συγκάλυψης σκανδάλων, αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Πηγή: http://www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου