30/11/12

Ο Μέγας Αλέξανδρος «κατακτά» το Σίδνεϊ


Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μέγας Αλέξανδρος: Θησαυροί 2500 χρόνων» πραγματοποιήθηκαν στο Αυστραλιανό Μουσείο του Σίδνεϊ, από την κυβερνήτη της Νέας Νότιας Ουαλίας Μαρί Μπασίρ...

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Μοροζόβ, καθώς και στελέχη του Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και του Αυστραλιανού Μουσείου.

Όπως τόνισε ο Ρώσος πρέσβης, η έκθεση στάλθηκε από την Αγία Πετρούπολη στο πλαίσια των εορτασμών των 70 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας-Αυστραλίας. «Αυτή η έκθεση παρουσιάζει διάφορες πτυχές του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η κληρονομιά του -σχέδιο, πολιτική, αρχιτεκτονική, αισθητική- μέσα από τον Ελληνισμό επηρέασε όλο τον κόσμο καθώς και αυτούς που τον θαύμαζαν, όπως ο Ναπολέων, η Βασίλισσα Χριστίνα της Σουηδίας και η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας», δήλωσε ο διευθυντής του Αυστραλιανού Μουσείου, Frank Howarth, σύμφωνα με τον οποίο, «ολόκληρη η έννοια του Ελληνισμού, το τι αποτελούσε ο Ελληνικός πολιτισμός» εκφράζεται με ένα μεγάλο κομμάτι της έκθεσης.

Έντονο ήταν το ελληνικό στοιχείο ανάμεσα στου καλεσμένους με τον νέο πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία Χαράλαμπο Δαφαράνο, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Βασίλειο Τόλιο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνο-Αυστραλών Εκπαιδευτικών, δρ Παναγιώτη Διαμάντη.

Από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Χάρης Δανάλης και άλλα στελέχη του φορέα. Η Ελληνική Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας ήταν ένας από τους χορηγούς της εκδήλωσης των εγκαινίων.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που το Αυστραλιανό Μουσείο φιλοξενεί έκθεση με θέμα τον Μακεδονικό Ελληνισμό. Η πρώτη ήταν το 1988, όταν, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200α γενέθλια της Αυστραλίας, η Ελλάδα έστειλε ευρήματα της Βεργίνας.

Το Ποντιακό στοιχείο είναι έντονο στην έκθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μεγάλο μέρος της έκθεσης αποτελείται από αρχαία ελληνικά ευρήματα από τις ελληνικές πόλεις στις βόρειες ακτές του Ευξείνου Πόντου.
από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου