4/12/12

Σύσκεψη στο Μαξίμου για να αρθεί το αδιέξοδο στο φορολογικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, των συνεργατών του πρωθυπουργού με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με το φορολογικό...
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ήδη από χθες το βράδυ, ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγές κυρίως σε ό,τι αφορά την κλίμακα φορολόγησης, αλλά και στο θέμα των αντισταθμιστικών παροχών που θα υπάρξουν για όσους έχουν απώλειες από την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά.  Όπως αναφέρει το Έθνος, πλέον τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, έχουν συνειδητοποιήσει ότι εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και στην κλίμακα της φορολόγησης αλλά και σε θέματα όπως η άρση του αφορολογήτου για τα παιδιά, το νομοσχέδιο δεν θα «περάσει» από τη Βουλή, με δεδομένες τις αντιδράσεις βουλευτών και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, προκειμένου να προλάβουν μια κοινοβουλευτική ήττα, εισηγούνται την άμεση πραγματοποίηση αλλαγών σε ό,τι αφορά την κλίμακα και ζητούν η φορολόγηση με ποσοστό 45% να ισχύσει για εισοδήματα τουλάχιστον άνω των 50.000 ευρώ, έτσι ώστε να προστατευτεί -όσο αυτό είναι δυνατό- η μεσαία τάξη. Παράλληλα τα ίδια πρόσωπα ζητούν να υπάρξει ανάλυση για τα ποσά που θα λάβουν ως επιστροφή φόρου οι οικογένειες με παιδιά που θα χάσουν το αφορολόγητο.

Βραδυνή υπαναχώρηση
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίοςείχε χθες συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, αναζητεί επειγόντως λύσεις έτσι ώστε να εκτονώσει την ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησής του και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αλλωστε και χθες τα μηνύματα τόσο του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος χαρακτήρισε το φορολογικό ως μια δοκιμασία και για την κυβέρνηση, τη Βουλή, την κοινωνία, τη φορολογική διοίκηση και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, όσο και στελεχών της ΔΗΜΑΡ, που απειλούν ευθέως ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές τροποποιήσεις, ήταν απολύτως σαφή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν και στην προγραμματισμένη για αύριο σύσκεψη του κ. Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους και των τριών κομμάτων δεν βρεθούν λύσεις, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στη σύσκεψη αρχηγών. Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, έτσι ώστε να προσπαθήσουν να βρουν οι ίδιοι τη «χρυσή τομή». Ο πρωθυπουργός θέλει όλες οι αποφάσεις να έχουν ληφθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας έτσι ώστε το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου να καταθέτει μέχρι τις 15 του μηνός στη Βουλή και οι υπόλοιπες διατάξεις να είναι έτοιμες μέχρι τις αρχές Γενάρη τα αργότερο.
Η συνάντηση των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή. Στην ατζέντα εκτός από το φορολογικό θα είναι και ο νόμος για την ιθαγένεια, ακόμη ένα θέμα που δοκιμάζει τις αντοχές της συγκυβέρνησης με δεδομένες τις αντικρουόμενες απόψεις που υπάρχουν μεταξύ των τριών κομμάτων.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Δοκιμασία το φορολογικό
«Δοκιμασία για την κυβέρνηση, τη Βουλή, την κοινωνία, τη φορολογική διοίκηση και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος το φορολογικό νομοσχέδιο μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πρέπει η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να πείσουν τους πολίτες ότι η χώρα απομακρύνεται από τον ασφυκτικό κλοιό του μνημονίου και εφαρμόζουν ένα αυτόχθον εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Θέτοντας το ζήτημα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, τόνισε ότι «για να πείσουμε τον κόσμο ότι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα ζητήματα φορολογικής νομοθεσίας και φορολογικής πολιτικής». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του κόμματος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να κάνουμε λάθη που θα μας φέρουν αντιμέτωπους με το σύνολο της κοινωνίας».
Εκανε λόγο για την ανάγκη ενός εθνικού φορολογικού συστήματος που θα είναι προϊόν διαλόγου με την αγορά και τις κοινωνικές δυνάμεις και υποστήριξε: «Δεν είναι μόνο το ζήτημα της φορολογικής μεταχείρισης των οικογενειών με παιδιά και των ελευθέρων επαγγελματιών κατά τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους. Το μείζον είναι να συνδέσουμε ζητήματα φορολογικής πολιτικής με ζητήματα φορολογικής διοίκησης, να μην αρκεστούμε στην εσωτερική κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των δηλωμένων εισοδημάτων, αλλά να εντάξουμε στο φορολογικό σύστημα μη δηλωμένα εισοδήματα».
«Νέα αφετηρία που τόσο έχει ανάγκη η χώρα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την απόφαση του Eurogroup, ενώ υποστήριξε ότι η εθνική στρατηγική που ακολουθεί η χώρα «είναι αυτή που έχει διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ». Χαρακτήρισε δε «πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία αυτή, με ισορροπημένο τρόπο, όχι εις βάρος των ελληνικών τραπεζών και άλλων ελληνικών φορέων που κατέχουν ομόλογα, με ισορροπημένη σχέση μεταξύ Ελλήνων και ξένων ομολογιούχων». Επιπλέον, επισήμανε ότι «η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι σε αυτή τη φάση απαραίτητη».

ΔΗΜΑΡ
«Βέτο» για τον συντελεστή και το αφορολόγητο για τα παιδιά
Εντονες διαφωνίες εκφράζει η ΔΗΜΑΡ για τη συνολική διάρθρωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, επικεντρώνοντας κυρίως στην υψηλή φορολόγηση των μεσαίων εισοδημάτων αλλά και στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά. Στελέχη του κόμματος εξέφραζαν χθες τη δυσφορία τους για την απουσία αναλυτικής ενημέρωσης από την κυβέρνηση σχετικά με την πρόταση για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Στην Αγ. Κωνσταντίνου σημειώνουν ότι τα θέματα φορολογικής δικαιοσύνης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ΔΗΜΑΡ και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, εάν δεν βρεθεί λύση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, να αντιμετωπίσουν το νέο φορολογικό όπως και το θέμα των εργασιακών, όπου δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στην ψηφοφορία της Βουλής.
Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, Δ. Χατζησωκράτης, δήλωσε χθες ότι το φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να χωράει τη ΔΗΜΑΡ και καταγράφοντας τις προθέσεις του κόμματος να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σημείωσε ότι «πρέπει να γίνουμε πειστικοί γι' αυτό που θέλουμε και προτείνουμε. Δεν πρέπει να ξεκινάει κανείς από το ''όχι''. Πρέπει να ξεκινάει από το τι πρέπει να γίνει, ώστε να είναι ''ναι''». Στη σύσκεψη της τρικομματικής επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, για το θέμα του φορολογικού, με τον υπουργό Γ. Στουρνάρα, η ΔΗΜΑΡ θα προτείνει τη θεσμοθέτηση της κλίμακας που ήταν η προηγούμενη πρόταση του υπουργείου και καθόριζε τον φόρο για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ στο 21%, από 25.000-48.000 ευρώ στο 36% και από 48.000 ευρώ και πάνω στο 45%. Επίσης θα ζητήσουν την κατάργηση των αυτοτελών καθεστώτων φορολόγησης και την ένταξη του συνόλου των εισοδημάτων στη κλίμακα που του αναλογεί.
Για την κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών η ΔΗΜΑΡ προτείνει την επιστροφή φόρου μέχρι 250 ευρώ για κάθε παιδί σε οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 45.000 ευρώ. Ως ισοδύναμο μέτρο για την εξεύρεση των κονδυλίων η ΔΗΜΑΡ προτείνει την αύξηση του φόρου τόκων καταθέσεων από 15% σε 17,5% (135 εκατ. ευρώ) και την αύξηση της φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ (265 εκατ. ευρώ).


Πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου