6/11/12

Βουλή: Οι εισηγητές των κομμάτων στη συζήτηση του νομοσχεδίου που ενσωματώνει τα δημοσιονομικά μέτρα

Επιμένει στο «παρών» η Δημοκρατική Αριστερά όπως προκύπτει από τη συζήτηση στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα (Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016).
Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «στηρίζει» την κυβέρνηση αλλά ζητάει από τον κ. Στουρνάρα έστω και τώρα να τροποποιήσει διατάξεις επί τα βελτίω. Η ΝΔ προειδοποιεί ότι οι αποφάσεις είναι δύσκολες αλλά αναγκαίες. Κάθετη η διαφωνία από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή δηλώνει πως αν το νομοσχέδιο δεν ερχόταν σε ένα άρθρο, ίσως σε κάποιες διατάξεις να συμφωνούσε.
 «Κανείς βουλευτής της ΝΔ δεν θα ψηφίσει με χαρά τα δημοσιονομικά μέτρα. Όμως εδώ δεν είμαστε για να κάνουμε αυτό που μας αρέσει αλλά αυτό που πρέπει», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Ο βουλευτής παρατήρησε ότι «πολλά από αυτά που προβλέπει σήμερα το νομοσχέδιο. θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από την ένταξη της χώρας μας στο ευρώ», διότι ένας παράγοντας της κρίσης είναι και το ότι «μπήκαμε στο ευρώ χωρίς να είμαστε τόσο όσο θα έπρεπε προετοιμασμένοι». Ήταν η στιγμή που ο κ. Γεωργιάδης απευθύνθηκε σε όλες τις πτέρυγες και αναρωτήθηκε ποιος είναι αντίθετος με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή με την καθιέρωση θέσης Γενικού Γραμματέα Φορολογικών Εσόδων που δεν θα εξαρτάται πλέον από κομματικές επιλογές ή ακόμη με την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων. «Για να απαλλαγούμε από τον δανεισμό, ο μοναδικός τρόπος είναι να ψηφίσουμε τα μέτρα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και ζήτησε να σταματήσουν οι ανέξοδοι λαϊκισμοί.
 «Μας εξευτελίζετε και μόνο που μας ζητάτε μέσα σε λίγες ώρες να διαβάσουμε και να συζητήσουμε 800 σελίδες νομοσχεδίου», παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται στη λογική της φιλελευθεροποίησης του προϊόντος των αγορών και της εργασίας. Παράλληλα προέβλεψε ότι οι «απορρυθμίσεις» θα οδηγήσουν σε νέα μεγαλύτερη ύφεση και κρίση. «Είσαστε εναντίον του κόσμου της εργασίας, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα και συνεχίζετε μια οικονομική πολιτική που θα κατεδαφίσει το κοινωνικό κράτος και θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση σε 3 ή 6 ή 7 μήνες», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
 «Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας πολίτης να είναι ευτυχής να ψηφίσει τέτοια μέτρα;», αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης που υπογράμμισε όμως ότι ο υπουργός πρέπει να δεχθεί να τροποποιήσει διατάξεις στην κατεύθυνση του να προβλεφθεί μεταβατικό διάστημα για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, να μην θιγούν οι συντάξεις των ατόμων με καθολική αναπηρία, να ισχύσουν τα μέτρα για το ΕΚΑΣ μόνο για τους νέους συνταξιούχους, και να μην κοπεί το δώρο για τον ΟΓΑ. Ζήτησε επίσης να υπάρξει ειδική πρόνοια για τις μειώσεις μισθών σε ορισμένες ΔΕΚΟ που εκ των πραγμάτων απασχολούν προσωπικό με μειωμένα προσόντα, όπως στην περίπτωση της ΕΘΕΛ που οι οδηγοί έχουν τη βασική εκπαίδευση και που «θα τους αφανίσουμε αν και είναι επτά ώρες στο τιμόνι». Ο κ. Μανιάτης κάλεσε επίσης τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει το συνυποσχετικό με τους εφοπλιστές, που έχει περιλάβει στο νομοσχέδιο ή να το αναδιατυπώσει ώστε να πειστούν οι βουλευτές. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις μειώσεις των συντάξεων, είπε ότι δεν πρέπει να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, κύριες και επικουρικές και εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μεγαλύτερη προοδευτικότητα στις περικοπές των συντάξεων.
 Την πεποίθηση ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση τον λαό, διατύπωσε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος. «Τα μέτρα μας καταδικάζουν σε μεγαλύτερη ανεργία και δεν θα είναι τα τελευταία. Ότι συνέβη τα προηγούμενα τρία χρόνια θα συμβεί και τώρα», είπε ο κ. Μαρκόπουλος και προέβλεψε ότι δεν θα βγαίνουν τα νούμερα του νέου προϋπολογισμού αναγκάζοντας την κυβέρνηση να πάρει και άλλα μέτρα πριν το τέλος του 2013. «Η χώρα είναι απομονωμένη ακόμη και στον ενδοευρωπαϊκό διάλογο διότι δεν σήκωσε τον τόνο της φωνής της όχι για παλλικαρισμούς αλλά γιατί αυτά τα μέτρα είναι εις βάρος της ελληνικής οικογένειας και της κοινωνίας», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.
 «Αντί στην περίοδο της κρίσης να προστατευθεί ο εργαζόμενος, εσείς παίρνετε ακόμη σκληρότερα μέτρα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό», σχολίασε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος εκτιμώντας ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί και ότι το χρέος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν τελειώσουν τα μέτρα. «Λειτουργείτε στην πεπατημένη που σας ορίζουν οι ισντρούχτορες των διαφόρων λεσχών», είπε ο κ. Παναγιώταρος.
 «Διεκδικούσαμε και διεκδικούμε να μην αποδυναμωθούν άλλο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είχαμε καταστήσει σαφές ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει τα εργασιακά», δήλωσε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη για τη ψήφο «παρών» που θα δώσει το κόμμα της και επέμεινε ότι «η εξαίρεση από το νομοσχέδιο των μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις δεν θα δημιουργούσε πολιτική κρίση αλλά θα έδειχνε ότι η ελληνική πολιτεία απαιτεί αφού παίρνει σκληρές αποφάσεις να μην αποσαθρωθούν άλλο τα εργασιακά δικαιώματα». Η κ. Ξηροτύρη υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την κυβέρνηση να δει τη μεταβατικότητα της ρύθμισης για τα όρια συνταξιοδότησης ή για διατάξεις όπως αυτές για τις περικοπές σε αναπήρους. Ειδικά για τη στάση του κόμματος της είπε ότι η ΔΗΜΑΡ έκανε την επιλογή να στηρίξει κυβέρνηση συνευθύνης με στόχο την παραμονή στο ευρώ και την προστασία των αδύναμων πολιτών και υπενθύμισε ότι ουσιώδες τμήμα της προγραμματικής συμφωνίας ήταν η προστασία των εργασιακών σχέσεων.
 Το νομοσχέδιο έρχεται να εξυπηρετήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή που θα γίνει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Χτυπάτε με τσεκούρι τις συντάξεις, τα δώρα, τους μισθούς. Τσακίζετε τους αγρότες, μειώνετε τις συντάξεις του ΟΓΑ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλοντας ότι με τις «διευκολύνσεις που παρέχονται για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η κυβέρνηση συμπαρασύρει τους μισθούς στην κατακρήμνιση». Πρέπει ο λαός να αντιπαρατεθεί σε αυτή τη στρατηγική που μειώνει την τιμή της εργασιακής δύναμης και καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου