6/11/12

Οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνουν σφάλματα, παρατυπίες και παρανομίες στην έκθεσή τους για τον προϋπολογισμό του 2011

Οι επίσημοι ελεγκτές της ΕΕ ανακάλυψαν σήμερα "ουσιώδη σφάλματα" στον τομέα των κοινοτικών δαπανών το 2011, δίνοντας επιχειρηματολογία σε όσους εναντιώνονται στην εκ νέου αύξησή τους στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τον νέο πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό.


Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και ελέγχει τα οικονομικά μεγέθη των ευρωπαϊκών θεσμών, ανακοίνωσε σήμερα ότι για το 4% των κοινοτικών δαπανών για το 2011, δηλαδή ποσά συνολικού ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, "εντόπισε εσφαλμένες λογιστικές εγγραφές".
Τα μεγαλύτερα προβλήματα, ανακοίνωσε ο ίδιος φορέας στο ετήσιο σήμερα πόρισμά του των 240 σελίδων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα "αφορούν δαπάνες για την αγροτική ανάπτυξη, την αλιεία, την υγεία" κ.ά. Είναι η 18η φορά, που το Συνέδριο διαπιστώνει σφάλματα στα υποβληθέντα σε αυτόν για σύμφωνη γνώμη επίσημα κοινοτικά παραστατικά.
Ο φορέας αποδίδει είτε σε "εσφαλμένη ερμηνεία, είτε σε εσφαλμένη εφαρμογή" αυτές τις εσφαλμένες λογιστικές εγγραφές. Σε περιορισμένη κλίμακα εντοπίστηκαν "πιθανές απάτες".
Ο πρόεδρος αυτού του δικαστηρίου, ο Βίτορ Καλντέιρα, σχολίασε ότι, "το χρήμα του ευρωπαίου φορολογούμενου πρέπει να ξοδεύεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο".
Επίσης κάλεσε τις εθνικές "κυβερνήσεις να βελτιώσουν τους κανόνες που αφορούν τις δαπάνες που γίνονται με κοινοτικό χρήμα", προσκαλώντας "την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους τηρεί και να τους επιβάλει με τον σωστό τρόπο".
Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Γκόντφρεϊ Μπλουμ, εκπρόσωπος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, υποστήριξε ότι "η ΕΕ, συνώνυμη της διαφθοράς και της σπατάλης, για άλλη μια φορά αποτυγχάνει".
Αντίθετα, το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Λουξεμβούργο επέρριψε την συνευθύνη και στις εθνικές κυβερνήσεις "που δεν καταφέρνουν να θέτουν σε ισχύ σύστημα ανίχνευσης και στη συνέχεια διόρθωσης σφαλμάτων" αυτής της κατηγορίας.
Στη δική του δήλωση ο Επίτροπος αρμόδιος για τις απάτες Άλγκιρντας Σέμετα επιμέρισε και στις εθνικές κυβερνήσεις ευθύνες.
Κάλεσε λοιπόν "τις εθνικές κυβερνήσεις να προσπαθήσουν λίγο περισσότερο να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τα προγράμματα" που προωθούν προς χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες, αναγνωρίζοντας πάντως ότι "οι επιστροφές (στις Βρυξέλλες) των αδικαιολογήτως καταβληθέντων (στις εθνικές κυβερνήσεις) κονδυλίων είναι, στην πράξη, μια χρονοβόρα διαδικασία".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου