9/11/12

Στην ξενιτιά για μια θέση εργασίας


Ενδεικτικό της τάσης φυγής των Ελλήνων, η οποία φαίνεται ότι επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, αποτελεί και το γεγονός ότι οι χρήστες που συμπλήρωσαν το ευρωβιογραφικό το 2011 ανήλθαν στους 97.922, όταν μέχρι το φετινό Σεπτέμβριο -χωρίς δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται οι αιτήσεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ο αριθμός αυτός έχει αγγίξει τους...
115.187.

Αναζητούν… εισιτήριο

Σοκ και δέος προκαλεί ο αριθμός των Ελληνόπουλων που έχουν αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης από το 2007 έως σήμερα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Europass», στην οποία χιλιάδες άνθρωποι καταφεύγουν για να συμπληρώσουν το ευρωβιογραφικό που θα τους χαρίσει μια θέση εργασίας σε κάποιο άλλο κράτος, οι αιτήσεις Ελλήνων που κατατέθηκαν στο διαδικτυακό τόπο τα πέντε τελευταία χρόνια αγγίζουν τις 317.582!

Μάλιστα, από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2012 οι επισκέψεις συμπατριωτών μας στην ιστοσελίδα, προκειμένου να ενημερωθούν για το πολυπόθητο «εισιτήριο» εξόδου από την ελληνική αγορά εργασίας, ξεπέρασαν τις 870.000, ενώ περίπου 680.000 ήταν οι χρήστες που κατέβασαν στον υπολογιστή τους το ευρωβιογραφικό για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αυξητικές τάσεις

«Για μια ακόμη χρονιά οι αυξητικές τάσεις συμπλήρωσης βιογραφικών στην ευρωπαϊκή πύλη καταδεικνύουν τον αγώνα των νέων για επιβίωση και την αναζήτηση ευκαιριών μέσω της φυγής στο εξωτερικό.

Παρότι δεν προκύπτει πόσοι τελικά καταφέρνουν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, η γεωμετρική αύξηση των προσπαθειών μέσω Eures και Europass δείχνει πλέον ότι για πολλούς νέους η μετανάστευση γίνεται μονόδρομος», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Γιώργος Παπανικολάου, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στρατηγική της Ευρώπης για τους νέους.

«Παράλληλα, οι νέες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αντανακλούν με τον καλύτερο τρόπο τη δραματική πραγματικότητα, καθώς το 58% των νέων δεν έχει εργασία, ενώ την ίδια στιγμή περίπου το 25% δεν βρίσκεται ούτε στην εκπαίδευση ούτε σε κάποια μορφή κατάρτισης», συμπληρώνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι η χώρα αδυνατεί με τις σημερινές συνθήκες να αξιοποιήσει το καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό της και πως η λήψη μέτρων για τη στήριξη της νεανικής απασχόλησης πρέπει να προχωρήσει άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Με γεωμετρική πρόοδο

Ενδεικτικό της τάσης φυγής των Ελλήνων, η οποία φαίνεται ότι επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, αποτελεί και το γεγονός ότι οι χρήστες που συμπλήρωσαν το ευρωβιογραφικό το 2011 ανήλθαν στους 97.922, όταν μέχρι το φετινό Σεπτέμβριο -χωρίς δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται οι αιτήσεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ο αριθμός αυτός έχει αγγίξει τους 115.187.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ίδια στοιχεία, μέχρι το τέλος του περσινού Σεπτεμβρίου οι Έλληνες χρήστες δεν ξεπερνούσαν τους 67.633, με συνέπεια ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αποφασίσει το 2012 να φύγουν από τη χώρα να έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Τις βαλίτσες τους για το εξωτερικό, όμως, φαίνεται ότι σκέφθηκαν να ετοιμάσουν ακόμα περισσότεροι κάτοικοι της χώρας μας, καθώς την ιστοσελίδα «Europass» επισκέφθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο 173.327 άνθρωποι, όταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2011 δεν ξεπερνούσαν τους 148.766.

Ποιοι φεύγουν

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι το 76,9% των Ελλήνων που έχει συμπληρώσει το ευρωβιογραφικό δεν ξεπερνά το 35ο έτος της ηλικίας του.

Έτσι, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι ηλικίες 26-30 με ποσοστό 30,1% και ακολουθούν οι ηλικίες 21-25 με 25%, 31-35 με 18,3% και 18-20 με μόλις 3,5%. Επίσης, μεγάλο είναι και το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους και δεν μπορούν να βρουν μια θέση στην ελληνική αγορά εργασίας, αγγίζοντας το 23%.

Παράλληλα, οι τάσεις φυγής των ανδρών και των γυναικών της χώρας μας είναι οι ίδιες, καθώς τα ποσοστά που συγκεντρώνουν, αναφορικά με την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, εμφανίζουν μικρή διαφορά, συγκεντρώνοντας 47,2% και 42,9% αντίστοιχα, ενώ ένα 10% δεν έχει δηλώσει το φύλο του.

Με γλώσσες και εμπειρία

Υψηλό χαρακτηρίζεται και το μορφωτικό επίπεδο των Ελληνόπουλων τα οποία στρέφουν τις ελπίδες στο εξωτερικό. Το 45,9% των χρηστών που συμπλήρωσε από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2012 την αίτηση, συμπεριέλαβε στο βιογραφικό του ότι γνωρίζει περισσότερες από τρεις ξένες γλώσσες, ενώ το 31,9% τουλάχιστον δύο.

Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι που αναγκάζονται να «ξενιτευτούν» δηλώνουν εργασιακή εμπειρία 6 έως 10 έτη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 21,7%, ενώ ακολουθούν εκείνοι που δεν διαθέτουν καθόλου εμπειρία απασχόλησης, με 20,9%.

Αρκετοί, επίσης, είναι και εκείνοι που έχουν από 3 έως 5 και από 11 έως 20 χρόνια εργασιακής εμπειρίας, με ποσοστά 17,2% και 16,3% αντίστοιχα, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που δηλώνουν περισσότερα από 20 χρόνια απασχόλησης στην πλάτη τους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 8%.
του Παναγιώτη Μαυραγάνη, στον Ελέυθερο Τύπο

Πηγή: http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου