10/11/12

NY Times: «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο»


Το editorial των New York Times μετά την ψήφιση των μέτρων...
Το ελληνικό κοινοβούλιο έπραξε το καθήκον του την Πέμπτη. Παρά ορισμένες αποσκιρτήσεις από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι βουλευτές ενέκριναν, μετά βίας, το πακέτο νέων μέτρων λιτότητας ύψους 23 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει περαιτέρω περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες, τις συντάξεις και τους μισθούς στο δημόσιο και αυξήσεις στους φόρους, όπως απαιτούσαν οι δανειστές της Ελλάδας.

Σε αντάλλαγμα, η τρόικα των επίσημων δανειστών υπόσχεται να εξετάσει, όχι να εγγυηθεί, τη μείωση των τιμωρητικών επιτοκίων που χρεώνουν στην Ελλάδα και την απεμπλοκή βοήθειας ύψους 40 δισ. δολαρίων, την οποία χρειάζεται η Αθήνα για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Κανένας υπεύθυνος Ελληνας βουλευτής δεν μπορούσε να αγνοήσει τις τρομακτικές συνέπειες που θα είχε η καταψήφιση των μέτρων. Κανείς όμως δεν μπορεί να αγνοήσει και την απειλή για την κοινωνική σταθερότητα που αποτελούν αυτές οι περικοπές. Ακόμη και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς που πάλεψε σκληρά για να περάσει το πακέτο από το κοινοβούλιο, χαρακτήρισε τις περικοπές «άδικες». Το θέμα είναι ότι σχεδόν όλα όσα περιλαμβάνει το πακέτο λιτότητας δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και οδήγησαν σε καταστροφική αποτυχία. Αυτά τ’ ανούσια μέτρα δεν θα καταστήσουν περισσότερο φερέγγυο το ελληνικό χρέος, ούτε θα βελτιώσουν τον προϋπολογισμό, ούτε θα ενισχύσουν την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα για ν’ αναζωογονήσει την οικονομία της. Αντιθέτως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συρρικνώσουν περαιτέρω μια οικονομία που ήδη έχει υποχωρήσει κατά το σοκαριστικό ποσοστό 25% τα προηγούμενα χρόνια, καθιστώντας τη δημοσιονομική βελτίωση σχεδόν αδύνατη.

Η πολιτική της λιτότητας υποτίθεται ότι θα μείωνε την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ. Ομως η αναλογία αυξήθηκε, παρά τη διαγραφή χρέους και τη βοήθεια, επειδή η οικονομία συρρικνώθηκε τόσο πολύ. Το νέο πακέτο αναμένεται να προκαλέσει ύφεση 9%. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της όταν σβήνει η οικονομία της. Πρέπει να προσφέρει και πάλι εργασία στους ανθρώπους. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω νέας διαγραφής χρέους, περισσότερων χαμηλότοκων ευρωπαϊκών δανείων και μέσω του ανοίγματος της αγοράς εργασίας. Ωστόσο, μέτρα που παρατείνουν και επιτείνουν την άγρια ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσουν την λαϊκή αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανεργία που ήδη είναι πάνω από 25%. Η επιβολή νέων φόρων στα καύσιμα και χρεώσεων στις υπηρεσίες υγείας θα πλήξουν τους απλούς ανθρώπους και θα καταστήσουν ένα φορολογικό σύστημα που ήδη είναι σκανδαλωδώς άδικο, ακόμη περισσότερο άδικο. Οι απλοί Ελληνες χάνουν την εμπιστοσύνης τους σε ένα πολιτικό σύστημα που νιώθουν ότι απέτυχε να τους προστατεύσει από την οικονομική καταστροφή. Οι Ελληνες βουλευτές το γνωρίζουν αλλά νιώθουν υποχρεωμένοι να πράξουν ό,τι τούς ζητούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Υποπτευόμαστε ότι πολλοί απ’ αυτούς τους πιστωτές επίσης γνωρίζουν ότι περισσότερη λιτότητα δεν είναι η απάντηση. Ομως, μέχρι τώρα είναι απρόθυμοι να αντιταχθούν στην ηγέτιδα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εξακολουθεί να πιστεύει ότι μόνο η οικονομική τιμωρία θα πιέσει τους Ελληνες να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να είναι μια νικηφόρα πολιτική συνταγή στη Γερμανία, όπου η κ. Μέρκελ θα προσπαθήσει να κερδίσει την επανεκλογή της τον επόμενο χρόνο. Είναι, όμως, μια μεγάλη, και σε μεγάλο βαθμό περιττή, τραγωδία για την Ελλάδα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου