7/11/12

Α.Μανιτάκης: Έτοιμες έως το τέλος του χρόνου οι εκθέσεις αξιολόγησης των δομών των Υπουργείων

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Αττικής του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με το πλαίσιο κινητικότητας των υπαλλήλων ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης τόνισε τα εξής:
«Η πρώτη ρύθμιση από αυτές που καταθέσαμε αφορά την αναγκαστική και την εθελούσια μετάταξη των μονίμων πολιτικών υπαλλήλων και τη μεταφορά προσωπικού που υπηρετεί με σχέση ιδιωτικού δικαίου.Έχουμε αναγάγει την κινητικότητα σε βασικό άξονα του δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου. Θεωρούμε ότι η κινητικότητα είναι μείζονος σημασίας για να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα να μετακινείται προσωπικό εκεί όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες και να κατανέμεται με τον βέλτιστο τρόπο. Επίσης, η κινητικότητα είναι ο μόνος ευέλικτος θεσμός που μπορεί να αποδείξει πόσο περιττές είναι οι απολύσεις.  
Θα αναφερθώ στον νόμο 4024/2011, στον οποίο στηριχθήκαμε, τον οποίο αξιοποιούμε και επεκτείνουμε. Δεν στάθηκε δυνατό να συγκροτηθεί η τριμελής επιτροπή του άρθρου 5 παράγραφος 3 του ν. 4024/2011 και να εφαρμοστεί ουσιαστικά το άρθρο 5, διότι αυτό προϋπέθετε τις αξιολογήσεις των δομών και του προσωπικού της διοίκησης. Ήδη όμως οι αξιολογήσεις των περισσοτέρων υπουργείων ολοκληρώνονται. Έχω ήδη στα χέρια μου τις εκθέσεις 5 υπουργείων και ευελπιστώ ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουμε τις εκθέσεις αξιολόγησης σχεδόν όλων των υπουργείων.
Το άρθρο 5 παράγραφος 3 του ν. 4024/2011 προβλέπει μία τριμελή επιτροπή που εξασφαλίζει τη δυνατότητα μετακίνησης του προσωπικού: στις ρυθμίσεις που έχουμε ήδη καταθέσει, αξιοποιούμε πλήρως την επιτροπή αυτή. Η επιτροπή αυτή θα καταγράφει συστηματικά όλα τα κενά που υπάρχουν - όπως θα τα συγκεντρώνει από τους διάφορους φορείς - και στη συνέχεια θα συντάσσει καταστάσεις με βάση ανάγκες και κριτήρια όπως ορίζονται αναλυτικά στο νόμο, προκειμένου να μετακινούνται όσο γίνεται πιο γρήγορα οι μετατασσόμενοι. Αυτό πιστεύω ότι μπορεί να γίνει γρήγορα, έχουμε προβλέψει πολύ πιεστικές προθεσμίες και ελπίζω ότι σε ένα μήνα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των μετακινήσεων αυτών.
Η μετακίνηση του προσωπικού διέπεται από τα εξής κριτήρια: το πρώτο και πιο βασικό είναι φυσικά οι ανάγκες της υπηρεσίας στην οποία μετατάσσεται (και μετατάσσεται στην κατηγορία ή στον κλάδο όπου ζητείται),  και δεύτερον τα προσόντα του μετατασσομένου. Ταυτόχρονα λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τις βιοτικές του ανάγκες και την οικογενειακή του κατάσταση. Όταν πληρούνται τα δύο πρώτα κριτήρια, τότε εξετάζεται και αν υπάρχει η δυνατότητα να μετακινηθεί χωρίς να προκύψει μια μεγάλη διατάραξη της οικογενειακής και προσωπικής του ζωής.»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου