7/11/12

Ο Μπάρακ Ομπάμα πρόεδρος των ΗΠΑ για άλλα τέσσερα χρόνια!

Μετά από μια πολύμηνη και πολυδάπανη προεκλογική περίοδο και παρά τις προβλέψεις των δημοσκόπων, όπου ανέμεναν μια μάχη ψήφο ψήφο, ο Αμερικανός πρόεδρος επέτυχε την επανεκλογή του για άλλα τέσσερα χρόνια...
Μέχρις στιγμής ο Μπάρακ Ομπάμα συγκεντρώνει 303 εκλέκτορες έναντι 206 του ρεμπουμπλικάνου υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ. κατορθώνοντας να επανεκλεγεί πιο εύκολα από ότι αναμενόταν, απέχοντας πολύ όμως από τον θρίαμβο του 2008.

Δηλώσεις των μονομάχων
Στην νικητήρια ομιλία του από το το MacCormick Place ο Ομπάμα συνοδευόμενος από την γυναίκα του Μισέλ και τις δύο κόρες του μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό δήλωσε:
"Είτε ψηφίσατε Ομπάμα, είτε Ρόμνεϊ η φωνή σας ακούστηκε. Εύχομαι να βρεθούμε με τον Ρόμνεϊ  στο μέλλον ώστε να βοηθήσουμε τη χώρα να πάει μπροστά.
Γνωρίζουμε πως τα καλύτερα για την Αμερική δεν έχουν έρθει ακόμα, είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και θα δώσουμε κοινό αγώνα. Δε θα ήμουν αυτός που είμαι σήμερα χωρίς τη γυναίκα που δέχτηκε να με παντρευτεί πριν από 20 χρόνια",  ενώ συμπλήρωσε πως
"Η δημοκρατία σε ένα κράτος 300 εκατ ατόμων μπορεί να είναι πολύπλοκη, εμείς θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Παρά τις διαφορές μας, όλοι μας μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο για το μέλλον της πατρίδας μας "

Στον αντίποδα ο Μιτ Ρόμνεϊ ευχήθηκε επιτυχία στον Μπάρακ Ομπάμα, ενώ θέλησε να ευχαριστήσει τόσο τον υποψήψιο αντιπρόεδρο Ράιν, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως την καλύτερη επιλογή του μετά την γυναίκα του, την οποία επίσης ευχαρίστησε, λέγοντας πως θα γίνοταν μια σωστή πρώτη κυρία.

Η μάχη των πολιτειών
Η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε σε θρίλερ στη Φλόριντα, το Οχάιο και τη Βιρτζίνια, όπου το αποτέλεσμα ήταν οριακό λίγες ώρες μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναδείχτηκε νικητής, μεταξύ άλλων, σε Νιου Χαμσάιρ, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Χαβάη, Μινεσότα, Κονέκτικατ, Γουινσκόνσιν, Μέιν, Μέριλαντ, Ντέλαγουερ, Μίσιγκαν, Νέα Υόρκη και Νιού Τζέρσεϊ.
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Μιτ Ρόμνεϊ επικράτησε σε Αριζόνα, Αιντάχο,Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, Κεντάκι, Τενεσί, Οκλαχόμα, Λουιζιάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Μιζούρι, Τέξας, Μισισίπι, Μοντάνα και Γουαιόμινγκ.

Τι έγινε σε Γερουσία και Κογκρέσο
Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία στη Γερουσία με 51 έδρες έναντι 44 των Ρεμπουμπλικάνων, οι οποίοι όμως διατήρησαν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο με 227 έδρες έναντι 178 των Δημοκρατικών, κάτι που είχαν καταφέρει και στις προηγούμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου